Hétvégi programok: Minden a gyerekekről szól

Ez az időjárás lassan kezd kikészíteni. Nem, mintha nem bírnám az esőt, de mostanában folyamatosan figyelem az időjárás-jelentést, és meg kell állapítanom, bizony két napra sem lehet előre készülni.

Amikor már bizakodsz, mert azt ígérik, két nap napsütés lesz, akkor másnap már átvált a napocska felhőre, villámokra, szélre. Szóval feladom. Szabadtéri programon való részvétel mindenkinek csak saját felelősségre. Mi másról is szólhatna a mai programajánló, mint a gyereknapról?

Nem könnyű dolog válogatni a rengeteg program közül, de arra gondoltam, külön kiemelten azokat fogom ajánlani, amelyek ingyenesek, mivel tulajdonképp a gyermeknap eredeti célja is az volt, hogy a nehezebb sorsú gyerekekre hívja fel a figyelmet. Talán elkezdődött valami és ma már a legtöbb nagyvárosban ismét van rengeteg ingyenes rendezvény a gyerekeknek, nem csak azoknak, akik tele pénztárcával tudnak nekivágni ennek a napnak.

Gyereknapi programok:

Budapest

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat a Fővárosi Önkormányzattal közösen rendezi meg immár huszadik alkalommal programjait a Városligetben 29-30-án. Kolompos, Kaláka koncert, kézműves foglalkozások, Biztonságos Internet Sátor, fogászati busz, anyukáknak méhnyakrák szűrési lehetőség mobil szűrőállomáson.

A Millenárison is várják a gyerekeket, szombaton Vízimanók napja (itt kell jegyet venni), vasárnap ingyenes gyereknapi programok. Egész napos pontgyűjtő versenyek, Ghymes koncert, Ládafia bábszínház.

A Művészetek Palotájában is ingyenes programokkal várnak mindenkit, 30-án 10-től 15 óráig. A program változatos, sakkovi, kreatív angol játszóház, zeneovi, társasjátékok, akadálypályák, Vitéz László (ez a video még az eredeti), 12-kor Magashegyi Undeground műsora.

A Gyermekvasút a Hűvösvölgyi állomásnál is ingyenes programokkal várja 30-án a gyerekeket, a vasútra csak a 14 éven felülieknek kell ezen a napon jegyet váltani.

A Zöld Pardon is ingyenes programokkal készül a gyerekek ünnepére immár harmadik alkalommal. Mesejátékok (Szent György és a Sárkány, Ludas Matyi),  kerámiakészítés, zsonglőr bemutató, tanítás, zsonglőreszköz készítése, papírcsónak-verseny a tavon, ezen kívül sok-sok program, valamint gyereknapi ebéd (Gyereknapi virsli 420.- Mini hamburger 550.- Rántott csirke hasábburgonya. 550.- Rántott sajt hasábburgonya. 560.- Tejbegríz 350.-) várja a gyerekeket.

Május 29-én szombaton Családi Nap lesz a Civilek a Palotanegyedért Egyesület szervezésében, a helyszínek: VIII., Mikszáth Kálmán tér és környéke (Magyar Nemzeti Múzeum, Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Sárkányos Gyermekkönyvtára) Programok:  gyerekkönyvek bolhapiaca, aszfaltrajz, hangszersimogató, táncház, fajáték-kiállítás, kavicslabirintus, játékos múzeumi foglalkozások, animációs filmek vetítése, vezetett túrák a VIII. kerületben és a Magyar Rádióban, dzsesszkoncertek.

A Klebelsberg Kuno Kultúrkúria (II., Templom u. 2-10.) is szombaton várja ingyenes programjaival a gyerekeket, Kolompos együttes, bábelőadások, játszóház várja az érdeklődőket.

Néhány vidéki program, előre elnézést attól, akit kihagytam, sőt, most igazán várom azok kommentjét, akik tudnak a lakóhelyük környékén néhány jó hétvégi gyerekprogramot!

Győrben a Radó-szigeten lesznek gyereknapi programok, a program fő keretét idén az állatmesék adják, lesz ki mit tud, babajátszótér, kézműveskedés, fellép az Alma zenekar.

Szombathelyen aTörténelmi Témapark (Aréna utca); eső esetén: AGORA - Művelődési és Sportház (Szombathely, Március 15. tér) lesz 30-án gyereknapi program, bábszínház, római harci játékok, óriás falfestés, aranyhalkészítés,  modellhajó készítés és verseny, a legkisebbeknek babajátszó, valamint rengeteg érdekes és színes program.

SiófokFő terén is gyereknapi programok  lesznek 30-án,  a színpadon mesejáték, táncos bemutatók, ingyenes ugrálóvár és arcfestés,  rossz idő esetén a rendezvény a Kálmán Imre Kulturális Központban kerül megrendezésre.

Taliándörögdön 29-30-án lesznek ingyenes programok, régi mosási technikák, kenyérsütés, papírmerítés, Szőke András tárlatvezetése, kócbabakészítés, sárkányeregetés, jó levegő és gyönyörű környezet!

Néhány oldal, ahol érdemes programok után nézni:

http://port.hu/pls/w/child.index2

http://www.gyerekprogram.hu/

http://www.koponyeg.hu/fesztivalok.php?kbl=24

Miután az összes nagyobb város programja nem fér ide, elöl járnék jó példával és itt leírom az én lakókörzetem – kimondottan szegényes és néha felkutathatatlan – hétvégi gyerekprogramjait! Aki tud még jó programokat a saját háza tájáról ne habozzon megosztani velünk!

Programok Tököl környékén:

Szigetszentmiklóson a „Sárga Házban” várják 29-én gyereknapi programmal a látogatókat 9 órától, lesz aszfaltrajz-verseny, kerékpáros ügyességi verseny, Mesemusical Janza Kata és Polyák Lilla közreműködésével, kézműves foglalkozás, sok meglepetés és ajándék!

Dunaharasztiban http://www.dunaharaszti.hu/hir/56/Gyermeknap_a_csonakhaznal/ (igen tudom, ez nem a szigeten van.:)) a Sport-szigeten a Csónakháznál lesz gyereknapi rendezvény 30-án 10 órától, Miamanó színház, Meserét bábszínház, lovagi torna, Bóbita koncert.

Szigethalmon a Városi Szabadidőközpont parkjában lesz gyereknapi rendezvény 29-én. Galambröptetés, ügyességi játékok, ugrálóvár, kreatív sarok, valamint 5 km-es kerékpártúra kicsiknek, ezen kívül a helyi Tűzoltóparancsnokság gépjármű bemutatója is érdekes lehet a gyerekeknek.

Százhalombattán aBarátság Művelődési Központban 30-án 10 órától várják nem csak a legkisebbeket. Lesz itt Tini tanácsadás (fodrász, kozmetikus várja a fiatalokat), Süssünk együtt a nagymamával (palacsintasütés a nyugdíjas klub tagjaival), óriáskép festés, bábszínház, mesesarok, játszóház.

Minden gyereknek jó szórakozást kívánok ezzel a dallal!

Néhány szó röviden erről a kedves ünnepről.

1949-ben a Nemzetközi Demokratikus Nőszövetség moszkvai ülésén kezdeményezték a Nemzetközi Gyermeknap megünneplését. A határozat alapján 1950 óta ez a nap május utolsó vasárnapja. A célja az elmaradott, háború sújtotta országok gyermekeinek megsegítését szolgáló akciók szervezése volt.Hasonló rendezvény létezett már a Monarchia idején is. 1906-ban rendezte meg első gyermeknapját az Országos Gyermekvédő Liga, és ezzel a II. világháborúig tartó hagyományt teremtett. Többnyire májusban tartották meg országszerte a kétnapos rendezvényt, melyen az arisztokrata hölgyek zöld perselyükbe gyűjtötték az adományokat. Eredményessége változó volt, de társadalmilag ismert és elfogadott eseménnyé vált. Az adománygyűjtő gyereknap nem volt egyedi Európában, de a kezdeményezés sajátosan magyar. 1931-ben is voltak ilyen irányú rendezvények, ekkor már egy egész hét szólt a gyermekekről. Egyéb gyermekekkel kapcsolatos világnapok is léteznek, szeptember 20 a Gyermekek Világnapja (UNICEF), november 20-a a Gyermekek Jogainak Világnapja, augusztus 4-e a Bennszülött Gyermekek Napja, az Eltűnt és Bántalmazott Gyermekek Napja május 25, egy New Yorkban eltűnt kisfiú emlékére hozták létre.

RR

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek