Hétvégi programok: Pünkösdi és Bajuszkirály-választás

Heti ajánlónkban elsősorban pünkösdi rendezvényekre hívjuk fel a figyelmet.

Az ország számos településén rendeznek az ünneppel kapcsolatos programokat, de lesznek egyéb szórakozási lehetőségek, például roncsderbi Szigetszentmiklóson, Bajuszfesztivál Kiskunfélegyházán, Várfesztivál Szigligeten, Hídivásár Szegeden, Afrika Ünnep Budapesten és éjszakai teljesítménytúra a Mátrában.

Eltelt egy hét, talán a hétvégére kisüt a nap, legalább is most még azt mondják az időjósok, na és itt a Pünkösd, aminek ugyan a nevét ismerjük, de azért általában olyan sokat nem tudunk róla. Akkor először egy kis fejtágítás Pünkösd ügyben, ha már a hétvégi programok szinte mindenhol ennek jegyében zajlanak. Pünkösd... mi is lehet, iskolaszünet, munkaszünet, hosszú hétvége, végre egy kis lazulás, kirándulás, szórakozás, nekem nagyjából ennyit jelent. Azért ha valakit érdekel, a pünkösd szó a görög pentekosztész szóból ered, jelentése ötvenedik. Jézus Krisztus halálát és feltámadását, a húsvétot követő ötvenedik napon lángnyelvek szálltak le az apostolokra, s ez által megkapták a szentlelket, amint azt korábban Jézus megígérte nekik. A Pünkösd nem más, mint az egyház születésének napja, az a nap, amikor megalakult Jeruzsálemben az első gyülekezet, mely már nemcsak Jézus közvetlen tanítványaiból, hallgatóiból állt, hanem azokból, akik hallották a feltámadás evangéliumát és befogadták, megértették.

Magyarországon a pünkösdi szokások a keresztény ünnephez kapcsolódtak, de számos pogány szokás  épült be az ünnepbe. Még mielőtt valaki halálra unná magát, nem fejtem ki részletesen, talán a legismertebb a pünkösdi királyválasztás. A pünkösdi királyt leginkább lóversennyel, vagy más ügyességi versennyel választották, a győztest és lovát virágokkal borították, egy évig ő volt a pünkösdi király, ami kiváltságokkal is járt. „Egy évig azután őt nevezik pünkösdi királynak. Nem kell pedig hinni, hogy ez csak valami üres czím. Járnak emellé hatalmas kiváltságok. A pünkösdi király egy évig minden lakodalomba, ünnepélyre, mulatságra hivatalos, minden kocsmában ingyen rovása van, amit elfogyaszt, fizeti a község, lovát, marháját tartoznak a társai őrizni, s ha netán valami apró vétséget követne el, azért testi büntetéssel nem illetik. Ilyen nagy úr a pünkösdi király egy álló évig”

Akkor következzen néhány pünkösdi program!

Szentendre, Skanzen, május 23-24. Bár a víz itt is nagy károkat okozott, azért a programot megrendezik, idén először hirdetik meg a Nagy Pünkösdi Csereberét, ahol a gyerekek árulhatják gyékényen az otthonról hozott megunt dolgaikat, kikiáltótól tanulhatják az árképzés, az akciók és az alku fortélyait.

Badacsonyba várják azoknak a pároknak a jelentkezését május 22-ig, akik 23-án aRózsakőnéleljegyeznék egymást.

Szigligeten Várfesztivál (750 éves a vár) várja az érdeklődőket május 22-24 között.

Csömörön is megrendezik immár 13. alkalommal a a Pünkösdi Fesztivált, a falunapokkal egybekötve. 23-án Halász Judit is fellép.

Floralia Tavaszünnep Aquincumban lesz május 22-23-án, gladiátoriskolával, hadi bemutatóval, ólomkatona-festéssel, áldozatbemutatással, római bírósági tárgyalással.

Hollókőn május 23-24-én lesz Pünkösdölő:vasárnap gyerek tánccsoportok bemutatói mellett kézműves bemutató várja az ide látogatókat, hétfőn pedig a vár előtti téren fegyverbemutató, ostromjáték (a közönség bevonásával), középkori viadal, majd a „Pünkösdi Király legjobb vitéze” verseny, a közönség részvételével.

Ópusztaszeren is Pünkösdölővelvárják a látogatókat május 24-én

Pécsett 22-23-án lesz Pünkösdölő a Sétatéren. A két napon többek között bábelőadások, tánccsoportok, kézművesek, logikai játszóház és a Kolompos együttes várja a látogatókat.

A teljesség igénye nélkül ezzel véget is ér a Pünkösddel kapcsolatos ajánló, folytassuk mással!

Kiskunfélegyházán május 22-én rendezik meg a IV. Kunsági Bajuszfesztivált. Bajuszfestés, álbajusz készítés, lábbábos bemutató, vitézek kopjás – szablyás „bajuszakasztása”, nyilvános bajuszmustra és természetesen 2010 Bajuszkirályának megválasztása várja a kedves idelátogatókat.

A Szegedi Hídivásár május 22-23-án várja a látogatókat utcaszínházzal, koncertekkel, este ruszin diszkóval.

Budapesten Afrika Ünnep lesz a Tűzraktér Alkotóházban (Bp.VI. Hegedű u.3.) május 23-án. Lesz dobshow, afrikai táncóra, batikolás, kézművesség, afrikai hajfonás, zöldkávé főzés, hangszerbemutató, koncertek.

A Vajdahunyadvár udvarán és a Mezőgazdasági Múzeum termeiben újra, immár ötödik alkalommal várja a gyerekeket az ország legnagyobb játékkiállítása és vására, a Kaland-vár.

És most jöjjön egy kis túra azoknak, akik nem félnek az esőtől, a sötétben aljas módon felbukkanó pocsolyáktól, patakoktól, akiket nem zavar a vadak – akik, mint tudjuk, félnek az emberektől, bár én ebben nem hiszek, mióta egy gemenci vízitúra során a homokpadra felállított sátrunkat körülvevő és üres sörös dobozokat ropogtató, maradék dinnyehéjat elfogyasztó népes vaddisznócsapat közepén éjszakáztam meglapulva-, valamint képesek kellő számú száraz zoknival felszerelkezni még vasárnapig.

Szóval május 23-24-én újra, hetedszer Mátrai Csillagok Éjszakai Teljesítménytúra. Három táv választható, 14, 25 és 40 km-es, indulás Gyöngyösről május 23-án 19-21 óra között, aki egyszer kipróbálná, ne habozzon, nagy élmény! A leírás, térkép, a felszereléssel kapcsolatos javaslatok, valamint egyéb bátorító jó tanácsok itt olvashatók.

Még egy elvetemült program, tudom, nem illik kategorizálni, de valljuk be, azért a fiúk általában jobban vonzódnak a kocsikhoz, mint a lányok, szóval fiús anyukáknak... ismét Roncsderby lesz Szigetszentmiklóson. A fő látványosság a többféleTrabantfutam , van belőle gyorsasági, ütközős, junior, női, stb. Nagyobb gyerekek ki is próbálhatják –szülői beleegyezéssel. Szerintem felejthetetlen élmény, felnőttnek is, gyereknek meg pláne. Aki tisztaságmániás, az meg se próbálkozzon a rendezvény megtekintésével, pokrócot vinni kötelező, törlőkendőt pedig melegen ajánlott, mert szuperigénytelenek a körülmények, nálam jó értelemben véve. Egyszer látni kell. Aki elmegy, annak javaslom, hogy ha a Halásztelek – Tököl közötti útról próbál odatalálni, akkor a Tesco előtti körforgalomnál figyelje az út szélén látható kézi festésű, nem túl feltűnő pozdorja táblát és a körforgalom után azonnal hajtson le az első és egyetlen földes útra.

Jó szórakozást mindenkinek!

RR

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek