Virtuális tanteremben tanulnak angolul a kismamák

Amíg otthon vagyunk egy gyerekkel, jó volna tanulni valamit, például nyelvet, gondoljuk sokan (én is, évek óta német tanulásról ábrándozom). Beleférhet az eredményes tanulás az időnkbe? Esetleg oktatnánk gyerek mellől? Egy hazai nyelviskola az otthon lévő kismamák és anyukák igényeit és lehetőségeit figyelembe véve olyan online nyelvtanfolyamokat indított, amelyhez az anyáknak ki sem kell tenniük a lábukat otthonról, az oktatók pedig (akik akár maguk is otthon lévő kismamák) egy virtuális tanteremben segítik a tanulást.

„Amint hallottam az online nyelvoktatási lehetőségéről, jelentkeztem  képzésre,  mert nagyon jó ötletnek tűnt, hogy otthonról tanítsak az interneten keresztül. Akkor mentem vissza dolgozni gyedről és nehéz volt elszakadni a kicsitől. Kisfiamnak is nagy szüksége volt rám, akkor kezdte a bölcsit, teljesen új környezetben, így jó lett volna a maradék időt együtt tölteni.  Két csoportot kezdtem tanítani és mindkettőben volt egy-egy gyeses anyuka is. Ők szintén az otthonról való tanulás lehetősége miatt jelentkeztek a tanfolyamra. Míg a kicsi alszik vagy reggel otthon van az apuka, ők kihasználhatják az időt és tanulhatnak. Nem kell készülődni, megszervezni, hogy ki vigyáz a gyerekre, meg hogy addig mit egyen, stb, csak egy számítógép. Ráadásul 45 percet eljátszik vagy alszik a kicsi.

Kicsit tartottam a személyes kapcsolat hiányától az oktatásban, de pont az ellenkezője bizonyult igaznak. Mindkét csoportban a tanulók és én is élveztük az órát, nagyon közvetlen és baráti légkör alakult ki. Olyan volt, mintha lenne egy kis szabadidőnk játszani a számítógépen és kitúrhatjuk aput – joggal – a gép elől. És a tananyag ráadásul tele van fejlesztő játékokkal, amit órán kívül is el lehet érni. Persze én sem vagyok számítógép guru, nem kell hozzá külön szaktudás, a fejlesztőknek sikerült felhasználóbaráttá tenniük a programot. Csak remélni tudom, hogy minél többen ki tudják használni ezt a lehetőséget.” – mondta el a Porontynak Málik Brigitta, a Katedra nyelviskola tanára.

Tehát attól függ, hogy. Ha el kell logisztikázni egy nyelviskolába a város túlvégére vagy a megyeszékhelyre, akkor csecsemő mellől aligha megy a dolog. Baj lehet a kazettás, DVD-s módszerekkel is, mert fegyelmet, esetleg nyelvtanulási rutint igényelnek. Akkor csinálod, amikor akarod, tehát nem most, ugye. És azért hiányzik az oktató, az élő, emberi beszéd- hiszen pont ezért akarunk nyelvet tanulni, hogy megértsünk másokat, vagy hogy ezt gyakoroljuk. De ha megy efféle csináld magad alapon, akkor ma már bőven próbálkozhatunk a piacon fellelhető otthoni eszközökkel (interaktív DVD-k, letölthető szoftverek, példatárak ), esetleg a főleg szoftver alapú e-learning tanfolyamokkal. A Magyarországon oktatótermi tanulást nem is ajánló Linguarama e-learning programja erre egy példa.

Ha mégsem elegendő a gép meg a szoftver, akkor bizony szükség lesz oktatóra is. De hogy csináljuk, hogy mégse a logisztika legyen a fő megoldandó feladat? A Katedra nyelviskola például – és még néhányan, hasonlókat ajánl például a szegedi Sterling House – rátalált azokra az informatikai eszközökre, amikkel kismamákat is megnyerhet programjai számára, úgy hogy adott esetben az oktató is elérhető. Angol e-learning tanfolyamaik lehetővé teszik az online tanulást, amely nem nélkülözi az élő tanári segítséget sem, sőt, beiratkozni is lehet úgy, hogy ki sem tesszük a lábunkat otthonról. De ha időnként meg akarunk Pityu mellől lépni nyelvtanulás ürügyén, akkor választhatunk úgynevezett blended kurzust is – ennek egy része a nyelviskolában, hagyományos órák formájában, a többi otthon, az interaktív tananyagban zajlik. Ennél még rugalmasabb a LiveOnline tanfolyam, ahol mi lépünk otthonról be a speciálisan kifejlesztett virtuális tanterembe. Ahol kismamaként lehet, hogy egy szintén otthonába ragasztott anyatárs fog nekünk nyelvet tanítani. A kismamák ugyanis jól fogadták a kezdeményezést – jelenleg a Katedra online, illetve egyéni távtanulási kurzus csoportjainak 23 hallgatójából 5 kismama, miközben a tanároknál is van egy jelenleg terhes oktató, egy 4 gyerek mellett, egy másik 2 apró mellett oktat otthonról az internet segítségével, és olyan is van, aki egy kisgyerek mellől vállal tanítást.

Linkek:

www.e-katedra.hu

E-learning: www.linguarama.com

http://onlinetanfolyam.lap.hu/ (angol nyelvtanfolyamok cím alatt)

http://tavoktatas.lap.hu/tavoktatas_nyelvtanulas_-_tanulj_angolul/16638739

Oszd meg másokkal is!
Mustra