Tízezer többgyerekest sterilizálnának egy kínai városban

Amíg itthon népességfogyással küzdünk, addig Kínában az egyik legnagyobb probléma a túlnépesedés. Több módszerrel próbálják visszafogni a párok szaporodási kedvét: egy Kína déli részén található város vezetése például kampányt indított majdnem tízezer ember sterilizálására. A város családtervezési hatósága a rokonok őrizetbe vételével próbálja elérni, hogy a gyerekvállalási korlátozások legsúlyosabb megsértői alávessék magukat a nemzőképességet megszüntető kezelésnek.

Van olyan tartomány, ahol pénzbüntetéssel, vagy kötelező abortusszal sújtják azokat a párokat, akik nem tartják be a születésszabályozási törvényt, mely szerint egy családban csak egy gyerek a megengedett. Kiskapuk persze itt is vannak: akinek sok pénze van, lehet több gyereke, vagyis a nagycsalád a gazdagok kiváltsága lett.

A Kuangtung tartományban található Puning város családtervezési hatósága április hetedikén indította a húsznapos kampányt, amely alatt 9 559 nőt vagy férfit akarnak műtéttel sterilizálni - közölte az oknyomozó riportjairól ismert Nanfang Countryside Daily nevű kínai lap. A hatóság a kínai gyerekvállalási korlátozások legsúlyosabb megsértőit célozza a programmal.

Puning városa az ellenálló emberek rokonainak őrizetbe vételével igyekszik rávenni az embereket arra, hogy önként vállalják a sterilizáló műtétet. A kínai lap információ szerint több mint 1 300 embert vettek őrizetbe a városban, akiket egy kormányzati épületben tartanak fogva, ahol a családtervezési programról "oktatják" őket. A taktika úgy tűnik hatásos volt, jegyezte meg a Global Times című kínai lap, mivel a megcélzott családok fele vállalta a műtétet.

A Global Times cikke megjegyzi, hogy a nemzeti szabályozás értelmében nem lehet akaratuk ellenére őrizetbe venni, vagy más büntetéssel sújtani a gyerekkorlátozásokat be nem tartó házaspárok rokonait. A helyi hatóságok nyomozást indítottak az üggyel kapcsolatban.

(Független Hírügynökség)

Oszd meg másokkal is!
Mustra