Kapuzárási pánikban utazgatnak a babát váró párok

Alig 1-2 generációval ezelőtt, amint egy várandós nő hasa gömbölyödni kezdett, nemigen merészkedett messzire otthonától és eszébe nem jutott volna, hogy a meztelen hasát idegeneknek mutogassa. Manapság pedig a világ strandjai tele vannak bikinis terhes nőkkel Gyenesdiástól St Tropez-ig. A bulvárlapok mindenütt előszeretettel teszik közszemlére a nagypocakú várandós celebek képeit, amint a Karib-tenger hullámaiban hancúroznak.

Viszonylag rövid idő alatt, és részben annak is köszönhetően, hogy mind a közeli, mind a távoli utak sokkal elérhetőbbek lettek az emberek számára; nemcsak, hogy elfogadottá vált az, hogy a gyermeket váró párok nyaralni merészkednek, hanem divatossá is lett, szinte minden fejlett országban. Akár egy hazai, hegyi nyaralásról van szó, akár egy télközepi menekülésről az egyenlítő felé, nagyon sokan ki is használják a lehetőséget és útra kelnek, hogy alaposan kipihenhessék és kiszórakozhassák magukat még egyszer, utoljára kettesben.

Az amerikaiak általában elég gyorsan egy új szóval gazdagítják nyelvüket, amikor egy új jelenség divattá válik, és ezúttal sem tartott sokáig, hogy a "babymoon" szót megalkossák, a "honeymoon" (nászút) és "baby" (kisbaba) szavakból.  A szó ebben az értelemben alig öt éve jelent meg először nyomtatásban (azelőtt arra az időszakra utalt, amit az újdonsült szülők az újszülöttel töltenek), de mostanra jó negyedmillió találatot eredményez a guglin. A panziók, szállodaláncok és utazási irodák azonnal elkezdték használni a kifejezést és a nászutas csomagokhoz hasonló ajánlatokkal próbálják rávenni a várandós párokat, hogy azok őket válasszák.

Mi lenne a jó szó a babymoonra?

A tipikus szervezett terhességi nyaralás alatt a jövendőbeli szülők mindenféle földi jóval kényeztethetik magukat. A kismamák speciális masszázsokat és iszappakolásokat kapnak, medencékben úszkálhatnak, és a párok romantikus, minden földi jóban gazdag vacsorák alatt foghatják egymás kezét gyertyafénynél. A cél a teljes kikapcsolódás, regenerálódás és az, hogy ne kelljen aggódni a szervezés miatt, mert mindent kézhez kapnak. Akik a sokadik gyereküket várják, gyakran a nagyszülőknél hagyják ilyenkor a kicsiket, a "babymoon" csak a szülőknek szól és nem szabad összetéveszteni egy családi nyaralással.

Amerikában a http://www.babymoonguide.com tartalmaz rengeteg hasznos információt és nem egy jó ötletet, Európában a http://www.baby-moon.eu/ alatt lehet nézegetni meglehetősen borsos árú "babymoon" utakat Európa és a világ luxusüdülőhelyeire. De mit csináljon, akinek a családi kasszája nem engedi meg, hogy több száz Eurót költsön éjszakánként egy kastélyhotelben, ahol még babaápolási könyveket is hagynak az éjjeliszekrényen az illóolajak mellett? Természetesen mindenki megszervezheti a saját utazását, csak figyelembe kell venni pár alapvető szabályt:

Mikor utazzunk?

A legtöbb kismama számára a második trimeszter (a 13.-tól a 27. hétig terjedő idő) az időszak, amikor legjobban érzi magát, és az utazás is akkor a legbiztonságosabb számára. A szakemberek szerint az ideális terhességi szakasz hosszabb útra a 18.-24. hetek között van. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy nem szabad, vagy nem érdemes máskor útra kelni, de esetleg több szempontot meg kell fontolni.

Szinte minden légitársaságnál van egy megszabott hét, amitől fogva egyáltalán nem vállalják a terhes nők utaztatását, a Malévnál ez a 36. hét. Ők a 28. héttől kérnek igazolást magyarul és angolul a kismama kezelőorvosától. (A nyomtatvány innen letölthető.) A 28. hét előtt semmilyen igazolás vagy bejelentés nem szükséges. A tengeri és óceáni luxus hajóutakra csak a terhesség 24. hetéig lehet menni, a hajóstársaságok nem engedik, hogy az előrehaladottabb kismama a fedélzetre lépjen. Vonattal és autóval persze nincsenek ilyen megkötések.

Hová menjünk?

Akár a wellness szálloda a szomszéd megyében, akár egy egzotikus, messzi  tengerpart a cél, érdemes olyan helyet választani, ami maradandó emlék marad, hiszen egy egyszeri kalandról van szó.  Egy hétvége az anyós megszokott telkén, akármilyen kellemes élmény, nem értelmezhető "babymoon"-nak. Mindemellett az úticél csak másodlagos fontosságú: az bárhol lehet, ahol a leendő szülők kikapcsolódhatnak. Sokkal fontosabb az, hogy mindketten jól érezzék ott magukat. Ezért fontos szempont, hogy egyformán élvezze mindenki a helyszínt. Ez nem megfelelő kifogás egy kupadöntőre, vagy Forma 1-es futamra menni, hacsak nem a pár mindkét tagja egyformán nagy rajongó.  A városlátogatások is nagyon jól sikerülhetnek, ha a pihenés nincsen elhanyagolva. Aki a Louvre minden remekművét meg akarja tekinteni 2 nap alatt, vagy át akar kelni Velence minden hídján, az ne ezt az utat válassza erre. A klasszikus "babymoon" nyaralások vizközeli vagy hegyi üdülőhelyeken történnek, ahol együtt pihenhet és regenerálódhat a jövendőbeli papa és mama, hogy a kisbaba születését, és az első, nehéz hónapokat kipihenten, kialudva, ellazult izmokkal és élményekkel telítődve várhassák.

Milyen helyeket kerüljünk el?

Bármilyen olyan országot, ahol járványveszély van, hírhedten magas a bélfertőzéses megbetegedések esélye vagy nem jó a közbiztonság. A külföldet eleve, hogyha a pár egyik tagja sem beszéli a helyi nyelvet, vagy legalább egy világnyelvet, méghozzá elég jól ahhoz, hogy egy egészségügyi probléma esetén segítséget tudjanak kérni. Olyan messzi helyre sem érdemes menni, ahová nehéz eljutni. Egy teljes napos út, több átszállással nagyon fárasztó lehet terhesen, és a hazaút után a kismama esetleg még viharvertebb lesz, mint a pihenés előtt, ami teljesen értelmetlen.

Mire kell vigyázni?

Bár az izgalmak nagyon csábítóak sokunk számára, vigyázni kell, hogy a kalandvágy ne győzedelmeskedjen a józan ész felett. Sok pár él át kapuzárási pánikot a terhesség alatt, amikor realizálják, hogy életük talán már sosem lesz ugyanaz. De akármilyen csábító az a havas, sziklás hegytető, az a magas, megmászható piramis, vagy az egzotikus étel az utcai árustól egy olyan helyen, amit talán sosem fogunk viszontlátni, ez nem megfelelő pillanat a rizikók vállalására.

Akik külföldre merészkednek, előre győződjenek meg róla, hogy TB kártyájuk vagy biztosításuk érvényes ott is, és terhesség esetén is. Sok helyen, pl. az Egyesült Államok esetében ez különösen igaz, mert érvényes utazási biztosítás híján egy sürgősségi ellátás magyar pénzben milliós nagyságrendekbe szökhet. Érdemes előre utánanézni, milyen rendelők és kórházak vannak a közelben és ezek címét és telefonszámát biztos helyre el kell rakni. Az útlemondási biztosítás is nélkülözhetetlen.

A klímaváltozásnak is megvannak a maga veszélyei. Egy meleg helyre utazni pár hétre az európai tél közepén nagyon kellemes élmény lehet, de gyakran a hirtelen meleg nagyon megviseli a kismamát. Ilyenkor gyakoribbak az ödémák, bedagadt lábak, szédülések és vérnyomás-ingadozások. A forró nap is felkészületlenül érheti valaki hófehér bőrét februárban. A terheshormonok hatására a bőr sokkal érzékenyebb, és nemcsak, hogy könnyebben leég, de be is szeplősödhet, akár véglegesen is. Ezért érdemes az árnyékban tartózkodni és fokozottan figyelni a napvédelemre.

A választott közlekedési eszköztől függetlenül az utazás alatt nagyon fontos, hogy a kismama aktív maradjon, hosszabb repülőutak alatt érdemes a folyosói helyet elfoglalni és gyakran felállni sétálni, autóút estén pedig gyakori pihenőket kell beiktatni. Hiába érkezik meg a párocska egy órával előbb az úticélba, ha az egész nyaralás alatt egyetlen cipő sem megy fel a nő bedagadt lábaira.

Összességében a "babymoon" utak szabályai nagyon hasonlóak a nászutakéhoz, természetesen a terhesség tényének hozzáadásával, és abban a tudatban, hogy a párból hamarosan egy kis család (avagy egy megnövekedett család) lesz. A pocakos-bikinis, vagy pocakos-Eiffel tornyos képek sok pár otthonában foglalnak el előkelő helyet bekeretezve.  És ahogy manapság egyre több gyerek születik olyan szülőkhöz, akik nem házasok, a terhesség alatt megtett romantikus nyaralások nemritkán átveszik a nászút helyét, avagy évekkel megelőzik azt.

Másutt

Oszd meg másokkal is!
Mustra