A gyerekek tizede hangokat hall

A kisgyerekek és tinik legalább tíz százaléka nem létező hangokat hall, írja a The British Journal of Psychiatry januári száma. Bár a számadatok ijesztőnek tűnhetnek, a felmérés során úgy találták, hogy a legtöbb gyereket egyáltalán nem zavarják ezek a hangok, és nincsenek hatással a mindennapi életére. A hangok miatt a szülőknek sem kell aggódni, a legtöbb esetben ezek idővel eltűnnek. Fontos, hogy a szülő ne mutassa ki aggodalmát a gyerek felé, de azért tartsa szemmel, hiszen ez akár egy súlyos betegség, a skizofrénia kísérőtünete is lehet. De a hangot halló gyerekek többsége egyáltalán semmilyen mentális zavarban nem szenved.

A holland University of Medical Center Groningen által végzett kutatás során 3870 általános iskolást kérdeztek meg, és kilenc százalékuk mondta, hogy hall hangokat, de mindössze ezek 15 százaléka állította, hogy a hangok zavaróak, és szenvednek tőlük. A hangokat halló gyerekek 19 százaléka azt is mondta, hogy ez a jelenség zavarja őket a gondolkodásban. A lányok egyébként sokkal nagyobb arányban aggódnak a hangok miatt, mint a fiúk, idézi a Yahoo.

Korábbi kutatások azt állították, hogy az anyaméhben vagy újszülött korban történt komplikációk okozhanak olyan elváltozásokat, amelyek miatt később a kisgyerekek hallucinálhatnak. A mostani kutatás azonban határozottan cáfolta ezt, és mindössze annyit állapított meg, hogy a vidéki gyerekek gyakrabban hallanak hangokat, mint városi társaik, holott a felmérés előtt pontosan ennek ellenkezőjét várták.

Ennek ellenére a városi gyerekeket sokkal jobban zavarják a hangok. Zavarja őket a gondolkodásban, több hangot is hallanak egyszerre, és némelyik hang egészen sokáig beszél hozzájuk. Ez viszont arra a következtetésre sarkallja a kutatókat, hogy a városi gyerekeknél gyakraban alakulnak ki pszichotikus betegségek. A kutatócsoport öt év múlva újra vizsgálja a gyerekeket, hogy kiderítsék, mi történt a hangokkal, és hogy voltak-e  a hangok bármilyen hatással a gyerekek életére.

Oszd meg másokkal is!
Mustra