A koszban felnövő gyerekek ellenállóbbak felnőttként

Eddig is tudtuk, hogy jobb a gyereknek, ha nem visszük túlzásba a fertőtlenítést és nem tartjuk ultrahigiénikus környezetben, erre most kedvenc tudósaink bizonyítékkal is szolgálnak. Egy új, amerikai tanulmány szerint ugyanis azok kisgyerek, akiket engednek a sárban henteregni vagy a földre esett falatot megenni, felnőtt korukban ellenállóbbak a betegségekkel, akár a szív- és érrendszeri betegségekkel szemben.

"Akit kisgyermekkorában ultrahigiénikus környezetben tartanak, az felnőttkorában több gyulladáson esik át, ami egy sor betegségnek a kockázatát növeli" - jelentette ki a tanulmány vezető szerzője, Thomas McDade.

Az Illinois állambeli Északnyugati Egyetem kutatói egy Fülöp-szigeteki tanulmány adatait elemezték. A Fülöp-szigeteken több mint 3.300 anya 80-as években született gyermekeit követték figyelemmel bébi koruktól 22 éves korukig. A kutatók a gyermekek kétéves koráig kéthavonta tettek látogatást a családoknál, később 4-5 évenként, egészen addig, amíg a gyerekek 20-as éveikbe nem léptek.

Vizsgálták a háztartások higiénés viszonyait (például azt, hogy a háziállatok, mint a sertések vagy csirkék szabadon mászkálhattak-e a ház körül vagy a házban) és a családok társadalmi és anyagi körülményeit. Amikor a vizsgált gyerekek felnőtté váltak, nézték a vérükben a C-reaktív fehérje szintjét, amely a fertőzésekről tanúskodik. Összevetették ezeket az adatokat amerikai fiatal felnőttek CRP-mérésével. Meglepve tapasztalták, hogy a Fülöp-szigeteki huszonévesek vérében 80 százalékkal alacsonyabb volt a CRP-szint, mint az amerikai kortársaikéban. Vagyis a Fülöp-szigetekiek, akik gyermekkorukban sokkal több fertőzésen estek át, mint az amerikaiak, felnőttként kevesebb gyulladásos betegségben szenvedtek.

A kutatók egyik megállapítása az, hogy az amerikaiak kisgyermekkorukban ritkábban érintkeztek állati ürülékkel. De McDade szavai szerint "ebből nem az következik, hogy mindenki rohanjon disznót venni, és azt engedje szabadon a lakásban". Hanem az, hogy a közönséges kórokozóknak, baktériumoknak való kitettség hasznos. Ezek a kórokozók esetleg egyáltalán nem okoznak klinikai megbetegedést, de fontos szerepet játszanak az immunrendszer fejlődésében.

A kutatásvezető maga is két és fél éves kisgyerek apja. Arra a kérdésre, hogy ő engedi-e a kisgyereknek megenni a földre esett ételt, így válaszolt: "Habozás nélkül azt mondom neki, hogy vegye fel és kapja be".

A tanulmány a brit tudományos akadémia lapjának, a Proceedings of the Royal Societynak az on-line változatában jelent meg szerdán.

(Független Hírügynökség)

Oszd meg másokkal is!
Mustra