Kevesebb zsebpénzt kapnak a lányok a fiúknál Németországban

A nők és a férfiak közötti bérkülönbség már a gyerekkorban megmutatkozik: a lányok ugyanis sokkal kevesebb zsebpénzt kapnak a fiúknál, legalábbis Németországban. Minderre egy friss felmérés mutatott rá, amelyet 9 és 14 év közötti gyerekek bevonásával végeztek el. Az adatok szerint a fiúk havi átlagban 19,08 eurót, a lányok ellenben csak 16,13 eurót kapnak. A gyerekeknek adott zsebpénz átlagos értéke 17,61 euró.

A leginkább a Saar-vidéken élő gyerekek dőzsölhetnek, az ő havi apanázsuk 20,26 euróra rúg. Szászországban viszont csak 11,63 euró a gyerkőcök zsebpénze. Más tekintetben is jelentős eltérés mutatkozik, a bevándorlók ugyanis jóval több zsebpénzzel látják el csemetéiket, akik átlagosan 23,09 eurót kapnak - már ha a szülőknek van munkájuk.

A megkérdezett gyerekek 61 százaléka saját bevallása szerint hozzátesz valamicskét a szülőktől kapott pénzhez. A jó jegyek, a házi munkákba való besegítés vagy éppen a rokonoktól érkező ellátmány mind lehetséges bevételi forrásnak minősül. Később pincérkedéssel vagy akár szórólaposztással tehetnek szert saját pénzre. A lányoknál a babysitterkedés, fiúknál az autómosás és a fűnyírás a legvonzóbb munkalehetőség.

A felmérés elkészítéséhez 10 ezer gyereket kérdeztek meg.

(MTI)

Oszd meg másokkal is!
Mustra