Rendőrök és polgárőrök vigyáznak az iskolásokra Budapesten

Rendőrök és polgárőrök segítik az iskolások közlekedését tanévkezdéstől a fővárosban - hangzott el a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) vasárnapi sajtótájékoztatóján. Összesen 50 iskolát választottak ki, ahol majd tanítás előtt és után rendőrök és polgárőrök gondoskodnak arról, hogy a kisdiákok épségben átjussanak a zebrán. Ezen kívül minden iskolának lesz saját iskola rendőre is.

Az akciót több hetes előkészületi munka előzte meg. A rendőrök ellenőrizték az iskolák környékét - lámpákat, táblákat és felfestéseket - és javaslatokat tettek, hogy hova kerüljenek újabbak - mondta Szécsi Tibor, a Budapesti Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti főosztályának munkatársa. A 300 általános iskola közül végül kiválasztották azt az 50-et, amelyek bűn- és balesetmegelőzési szempontból a legveszélyeztetettebbek. Itt a polgárőrökkel együtt segítik majd a diákok közlekedését az iskolakezdés előtt és a tanítás után. Ez egyébként kerületenként körülbelül 2-3 iskolát jelent. Hozzátette: közlekedési rendőrök segítik majd a közlekedést a főváros több forgalmi gócpontján is, főképp, hogy városszerte útfelújításokat vannak.

Szécsi Tibor elmondta: a BRFK ebben az évben is folytatja az "iskola rendőre" programot, vagyis minden általános iskolának lesz egy saját rendőre. Csak úgy, mint tavaly, idén is minden intézményben kiraknak egy plakátot, amelyen rajta le az adott iskola rendőr neve és elérhetősége.

Kardos Pál, a Budapesti és Agglomerációs Polgárőr Szervezetek Szövetségének elnöke a programmal kapcsolatban hozzátette: a polgárőrség kiemelt feladatának tekinti az óvodások és az iskolások biztonságának megóvását. Ezt segíti majd, hogy szeptember 1-től hatályba lép az új polgárőrtörvény, ami lehetővé teszi, hogy a polgárőrök segítsék a forgalmat az iskolák előtti zebrákon.

(Független Hírügynökség)

Oszd meg másokkal is!
Mustra