A magas vérnyomású kismamának indítani kellene a szülését

Azoknak a nőknek, akiknek a vérnyomása megemelkedik várandósságuk folyamán, a 37. terhességi hét után indított szüléssel kellene világra hozniuk gyereküket - állítják holland kutatók a Lancet orvosi szaklapban megjelent tanulmányukban.

A preeklampsziának nevezett terhességi szövődményben a várandós nőknél a babavárás második vagy harmadik trimeszterében magas vérnyomás alakul ki, ezzel egyidejűleg fehérje jelenik meg vizeletükben.

Corine M. Koopmans, a hollandiai Groningen egyetemi orvosi központjának munkatársa kollégáival 756 nőnél indította el a szülést intravénás hormonadagolással vagy a magzatburok megrepesztésével, illetve szorosan követték a terhes nők állapotát. Eredetileg 1153 nő volt a csoportban, ám 397 visszautasította, hogy részt vegyen a próbában, de engedélyezte orvosi adatainak felhasználását a tanulmányban.

A kutatók szerint a 37. terhességi hét utáni szülésindítás csökkentette a súlyosan magas vérnyomás kialakulásának kockázatát és kevesebb császármetszésre volt szükség. Egyik csoportban sem halt meg sem anya, sem újszülött.

A Lancet szerkesztőségi hozzászólásában Donna D. Johnson, a Dél-Karolinai Orvosi Egyetem munkatársa kiemeli, hogy a szülésindítást a klinikai gyakorlat szerves részének kellene tekinteni magas vérnyomásos kismamák esetében.

(MTI)

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.