Vádemelési javaslat a tragikus otthon szülés ügyében

A rendőrség lezárta a nyomozást Geréb Ágnes ügyében, aki egy tragédiába fulladt otthon szülést vezetett le még 2007-ben.

gereb

Az ügyet vádemelési javaslattal küldték tovább az ügyészségre - tájékozatta a Független Hírügynökséget Sass Oszkár, a Budapesti Rendőr- főkapitányság sajtóügyeletese.

Egy nyíregyházi nő 2007 szeptember 15-én, a fővárosi Napvilág Születésházban Geréb Ágnes segítségével akarta világra hozni gyermekét, a csecsemő azonban meghalt: válla elakadt, így nem tudták kisegíteni. A szülők a Blikknek akkor azt mondták, nem mentek volna bele az otthon szülésbe, ha tudják, hogy komplikáció esetén a bába tehetetlen, s hogy nem tudták, hogy Geréb ellen korábban más ügyben már vádat emeltek.

A Blikk úgy tudja, a szakemberek szerint a baba halálát részben az okozta, hogy Geréb a szülést megindító oxitocint már akkor adta be, amikor a csecsemő elakadt a szülőcsatornában, veszélyeztetve ezzel az anyát. Amikor a baba válla elakadt, Geréb a csecsemő fejét kezdte el forgatni. Ám a csöppségnek sem a válla, sem a törzse nem forgott, így a nyakcsigolyái bevéreztek.

A szakértői vélemények alapján megállapítható, hogy a szülést levezető bába tevékenysége és a gyermek halála között ok-okozati összefüggés van. A tragikus otthon szülést vezető bába akkor azt mondta, a csecsemő akkor is meghalt volna, ha a szülés kórházban történik. Geréb Ágnes azt is nyilatkozta, hogy szerinte nem kockázatos az otthon levezetett ikerszülés, sőt, egy hónappal egy tragikus ikerszülés-levezetés után saját iker unokái otthon születésének vezetését is vállalta.

Az úgynevezett vállelakadás viszonylag ritka, ezer szülésből 2-5 esetben fordul elő. Egy évben átlagosan öt újszülött hal bele ilyen komplikációba a kórházakban.

A rendőrség azt ügyben 2007 szeptember 21-e óta nyomoz, idén márciusban pedig már gyanúsítottként hallgatták ki szülészt. Halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt indítottak eljárást ellene, a nyomozás most zárult le, az ügy iratait vádemelési javaslattal küldték tovább az ügyészségre.

Geréb Ágnes a Napvilág Születésház alapítója szülész-nőgyógyász, pszichológus, szülésznő, bába. Korábban tizenhét éven át klinikai szülészként dolgozott a Szegedi Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikán. 1989-ben segédkezett először tervezett otthon szülésnél, 1992-től pedig kizárólag független bábaként dolgozik. Az elmúlt 18 évben körülbelül 3300 otthon szülést kísértek végig, az így világra jött babák körülbelül egy ezrelékét vesztették el. 2007-ben Geréb Ágnest három évre jogerősen eltiltották a szülész-nőgyógyász foglalkozástól a foglalkozási szabályok megsértése miatt.

Az otthon szülés Dr. Laufer Gábor szülész-nőgyógyász szerint lázadás a gépies társadalom ellen, ám mivel igény van rá, az Egészségügyi Minisztérium elkészítette irányelveit, amelyek szabályoznák az otthon szülést. A tervek szerint kórházon kívül csak saját otthonában szülhetne tervezetten a kismama és akkor is csak abban az esetben, ha van a közelben kórház. A tervezet részleteivel az orvosok sem értenek egyet, az otthon szülés-pártiak pedig megdöbbentek a túlszabályozáson.

Oszd meg másokkal is!
Mustra