Kórházon kívül csak otthonában szülhet a kismama

Elkészültek az irányelvek a tervezett otthon szülés szabályozására az Egészségügyi Minisztériumban, ám még nem tudni, mikor lép életbe, írja a Hírszerző. Eszerint nem kötelező kórházban szülni, ám csak saját otthonában hozhatja világra gyermekét az a nő, aki nem akar egészségügyi intézménybe vonulni. A tervezet részleteivel az orvosok sem értenek egyet, az otthon szülés-pártiak pedig megdöbbentek a túlszabályozáson.

Az Egészségügyi Minisztérium szakállamtitkára a Hírszerzőnek elmondta, hogy még csak a főbb irányvonalakat dolgozták ki, olyan részleteket még hiányoznak, mint például, hogy ki szülhet otthon és milyen feltételekkel. Még nem tudni, mikor készülhet el a törvény. A tervezet szerint egyébként az otthonában is csak akkor hozhatná világra gyermekét a nő, ha van a közelben kórház.

A tervezet újítása az, hogy a kismama maga döntheti majd el, hogy orvosi vagy szülésznői segítséget kér, eddig ugyanis orvosi jelenléthez kötötték volna az otthon szülést. A szabályozást kérő civil szervezetek megdöbbentek, szerintük a tervezet szinte teljesen eltér az egyeztetéseken korábban elhangzottaktól.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek