A biokismamák biogyereket várnak

Bár kismamáknak való könyveket már többször ajánlottunk, most, hogy nálam is aktuális a téma, újra belevetettem magam a terhes-irodalomba és meglepő módon három olyan könyvet is találtam, amit korábban nem ismertem. A terhesség ABC-je minden igényt kielégítő kiadvány, a Terhesség és szülés második könyvnek szintén ideális, a Terhesség természetesen című kötetet viszont csak elvakult biomániás kismamáknak ajánlom.

A terhesség ABC-je

terhabc

A kemény borítású, vastag könyvet öt részre osztották: A terhesség történetében részletesen bemutatják, hogyan jön létre a terhesség, színes ábrákon követhető nyomon a megtermékenyített petesejt útja, majd kihajtható táblázatokból olvasható le, hogy a megadott terhességi heteknél milyen anyai és magzati változások, méretek a jellemzők. A legizgalmasabb fejezetrész, melyet a legtöbb kismama hétről hétre nyomon követ, a kisbaba fejlődéséről szól: 3d-s ultrahangfelvételekkel illusztrálva tudhatjuk meg, az adott héten mekkora a baba és milyen fejlődési szakaszon megy épp keresztül.

A második rész egyfajta életmód-tanácsadás, kizárólag az anya testével foglalkozik: beszámol az anyát érintő külső és belső változásokról, tanácsokat ad különböző panaszok esetén és hasznos tippeket a megfelelő étrend, mozgás, öltözködés kialakításához, majd felkészít a szülésre is, amellyel egyébként külön könyvrész is foglalkozik: ebben a szülés előtti események és teendők jegyzéke olvasható. A könyv további részei a már megszületett kisbabáról szólnak az újszülött kinézetétől kezdve a gondozásáig minden megtudható. Az utolsó rész tulajdonképpen egy szülés utáni útmutató, amelyben az anya panaszaival, egészségügyi problémákkal és speciális ellátást igénylő babákról van szó. Remélem, ezt a fejezetet minél kevesebb anyukának kell elolvasnia.

Alexandra Kiadó, 2008.
4999 Ft

Terhesség és szülés

terhszul

A könyv nem friss kiadás, de ez csak a külsején látszik meg, tartalmát tekintve naprakész. Bár nem olyan részletes, mint az előzőekben bemutatott kötet, második könyvnek ideális (sok kismama nem elégszik meg egy terheskönyvvel, legalább 2-3 terhességgel foglalkozó kiadvány sorakozik polcaikon). Amiben a Terhesség és szülés különbözik a Terhesség abc-jétől, az a baba fejlődésének leírása. Míg az előző könyvben igen részletesen, többször is foglalkoztak ezzel a témával, addig ebben a könyvben nem hetekre bontva, hanem négyhetes szakaszokban tárnják elénk. Kiemelt szerepet kaptak viszont a panaszok leírásai, melyeknek tüneteit és okait vizsgálják, hasznos tanácsokat adnak ezek elmulasztására vonatkozóan, valamint felhívják a figyelmet a lehetséges vészhelyzetekre is. A fejezet végén kaptak helyet a szokásos étrend és mozgás témái.

A könyv második része a szüléssel foglalkozik: a légzési technikáktól a vajúdáson keresztül a szülési testhelyzeteket mutatják be, majd az apáknak adnak útmutatót, mivel és hogyan tudják segíteni a szülőszobán párjukat. Végre jöhet a szülés! A könyv legizgalmasabb része, amelyben ábrákon keresztül tudhatjuk meg, pontosan mi történik a vajúdás alatt, hogyan néz ki egy 2 centire és egy 10 centire kinyílt méhszáj és látható, az egyes szakaszokban hogyan küzdi előre magát a baba, amíg világra jön. Akinek eddig nem volt világos, mit jelent a középvonali metszés, annak nem kell tovább tudatlanul élnie: a gátmetszés fajtáit szintén jól érthető ábrákon szemléltetik. A könyv végén bemutatják, hogy néz ki egy újszülött és mikre számíthatunk az első napokban. Csecsemőgondozásról szóló részletes információkat ne keressünk, a kötet, ahogy a címe is mutatja, a szüléssel gyakorlatilag véget ér.

Hajja és Fiai Kiadó, 2006.
4998 Ft

Terhesség természetesen

terhterm

Értem én, hogy sok kismama igyekszik „bio üzemmódban" élni, mióta terhes vagyok, én is odafigyelek arra, hogy egészségesebben éljek, de ami ebben a könyvben van, azt enyhén szólva túlzásnak érzem. Az még rendben van, hogy melegen ajánlják a biozöldségek fogyasztását és hogy szűrjük meg a csapvizet, mielőtt fogyasztjuk, sőt, bár nekem nincs időm pepecselni, de kifejezetten tetszenek a természetes alapanyagokból, saját kézzel összeállítható kozmetikumok: hajpakolások, arckrémek, hidratáló krémek, ám az már eltúlzott, hogy a tudatos kismama ruházkodásban is térjen át a biocuccokra (és itt nem csupán a természetes anyag a fontos – én sem szeretem a műszálas ruhákat – hanem a fehérítetlen vászonból és az organikusan termelt pamutból és kenderből készült ruhákat ajánlják, amelyek termesztéséhez garantáltan nem használtak vegyszert).

A túlzásokba eső biománia a hálószobára is kiterjed, megtudhatjuk, hogy milyen a biomatrac, hogy báránybőrt használjunk takarónak, és az organikus pamutlepedő a menő. Felvilágosítanak, milyen biztonságos anyagokkal rendezzük be a lakást, hogy ökofestékkel fessük le a falakat és ökotapétát használjunk. A könyv a hagyományos tisztítószerek helyett természetes anyagokat ajánl takarításhoz, majd a lazítás módszereiről ad részletes információkat. A végén kicsit boszorkánynak érezhetjük magunkat, két oldalon keresztül mutatják be, milyen gyógynövényeket és mire lehet alkalmazni terhesség alatt. Végül pedig megtudhatjuk, milyen (természetesen természetes anyagokból készült) felszerelést vigyünk a kórházba, amikor eljön a szülés ideje.

Hajja és Fiai Kiadó, 2008.
2499 Ft

Oszd meg másokkal is!
Mustra