Jobban törődik az apa a rá hasonlító gyerekével

Az apák jobban bánnak fiukkal vagy lányukkal, ha az hasonlít rájuk - állítja egy francia kutató.

hasonlit

Az anyák tudják, hogy gyermekeik sajátjaik. Az apák ebben soha nem lehetnek teljesen biztosak. Átlagosan a férfiak 3,3 százaléka neveli más gyerekét. Az arányban óriási eltérések lehetnek: társadalomtól függően 0,8 és harminc százalék között van a szórás.

Evolúciós szempontból a férfiak nem járnak jól azzal, ha energiájukat idegen utódokba fektetik. Az egyén célja ugyanis az, hogy lehetőleg sok génjét juttassa a következő generációba. Az ember pedig nem kivétel - írja Alexandra Alvergne, a Montpellier-i Egyetem kutatója az Animal Behaviour című szaklapban. Sikerült kimutatnia, hogy az apák előnyben részesítik gyermekeiket, ha azok hasonlítanak rájuk, ez esetben ugyanis viszonylag biztosak lehetnek abban, hogy a sajátjaik, számol be az MTI.

Vizsgálatában a szenegáli Sine-Saloum Delta harminc olyan családja vett részt, ahol legalább két, kettő és hét év közötti gyermek volt. Ez a vidék azért volt különösen alkalmas erre a vizsgálatra, mert itt gyakori a többnejűség. Az ilyen társadalmakban igen magas a házasságon kívül fogant gyermekek száma, mivel a házas asszonyok gyakran hálnak ifjú agglegényekkel.

A kutatók lefényképezték a gyerekeket és "hivatalos" apjukat, majd ezeket a képeket megmutatták száz, más falvakban élő kívülállónak - tudósít az MTI a Süddeutsche Zeitung alapján. A szemlélőknek három férfi képe közül kellett kitalálniuk, hogy melyik a fényképen mutatott gyermek apja.

Következő lépésként Alvergne és munkatársai az apák és gyermekeik már hordott pólóit gyűjtötték be, és háromszáz, más faluból származó emberrel szagoltatták meg. A szag alapján kellett meghatározniuk, hogy melyik apapóló melyik gyerekpólóhoz tartozik.

Végül a kutatók egyenként beszélgettek a szülőkkel. Többek közt azt kérdezték tőlük, hogy az apa ad-e az anyának a gyerekek számára pénzt, vagy például mennyi időt tölt csemetéivel. A válaszokból kiszámolták a paternális befektetési indexet, amelynek segítségével felmérték az apa gyerekbe fektetett energiáját. Mindezen kívül még a gyerekek testtömegindexét is kiszámolták a kutatók, hogy felmérjék jóltápláltságukat.

Az eredmény egyértelmű volt. Az apák jóval többet törődtek azokkal a fiúkkal és lányokkal, akiknek kinézete és szaga is hasonlított az övékéhez, mint azokkal, akiké nem.

Az apák a rájuk hasonlító gyerekeket gyakrabban küldték iskolába, és orvoshoz is többször vitték, mint azokat, akiknek az apasága nem volt olyan egyértelmű. Ezen kívül az összetéveszthetetlen utódok nagyobbak és jobban tápláltak is voltak, mint testvéreik, írja az MTI.

Oszd meg másokkal is!
Mustra