Fájdalom helyett orgazmus szülés közben

Ha egy gyors közvélemény-kutatást készítenénk arról, mi az a három legfontosabb szó, ami a szülésről legelőször eszünkbe jut, a „fájdalom" jó eséllyel pályázhatna egy dobogós helyezésre a versenyben. Nem tudom, hogy az „orgazmus" szerepelne-e egyáltalán a felsorolásban, de hogy nem kerülne az első tízbe, abban egészen biztos vagyok.

orgazmic

Pedig a szülés és az orgazmus első hallásra legalábbis érdekesnek és újszerűnek tűnő kapcsolata korántsem annyira újdonság. Az orgazmikus szülésnek elnevezett élmény hívei élettani bizonyítékokkal is alátámasztják, miként lehetséges az, hogy a nők jelentős hányada nem fájdalomként, hanem nemi gyönyörként éli meg a szülést.

Azt mondják, hogy a magzat feje a szülőcsatornán való áthaladás közben ugyanazokat a pontokat nyomja, melyek a szexuális élvezetért is felelősek. Hangsúlyozzák ugyanakkor, hogy a felesleges beavatkozások nem kedveznek a nem mindennapi élvezetnek, ezért az édesanyának csak tökéletesen háborítatlan környezetben lehet esélye arra, hogy gyermeke megszületését ne fájdalom, hanem orgazmus kísérje. Fontosnak tartják kiemelni azt is, hogy nem tehetünk egyenlőségjelent az orgazmikus szülés és az otthon szülés között, a lényeg, hogy semmilyen külső tényező ne zavarja meg a szülés természetes menetét.

Az orgazmus és a szülés sokak számára meglepő kapcsolatáról Debra Pascali-Bonaro filmet is készített. A számos filmfesztivált is megjárt és díjakkal is elismert 85 perces dokumentumfilm tizenegy nő orgazmikus szülésének legintimebb pillanataiba avatja be a nézőket.

Fájdalom vagy orgazmus? Most én is elgondolkodtam egy pillanatra, hogy melyiket választanám, ha választhatnék. Meglehet, képtelen vagyok elszakadni a jól bevált és megszokott összefüggésektől, de azt gondolom, hogy mindennek megvan a helye, oka és szerepe az életben. Az orgazmus egy dolog, a gyerekszülés pedig egy egészen másik, egyszeri (szerencsés esetben többszöri), semmi mással nem megtapasztalható élmény, minden szépségével és nyűgével, fájdalmával együtt.

Azt pedig csak remélni tudom, hogy csak utópia marad Brumibaby anyaminőségi tesztje, miszerint:

„Milyen volt a szülés?

  1. Három orgazmusom volt közben 10 pont
  2. Fájt 5 pont
  3. Nem tudom, altattak 0 pont"
Oszd meg másokkal is!
Mustra