Hét új kórház nyerte el a bababarát címet

bababarat

Hét új és 6 régebbi bababarát kórház, valamint 70 bababarát település vehette át a "Bababarát" díjakat szerdán az Egészségügyi Minisztériumban Budapesten. A bababarát kórház címet és táblát a budapesti Szent István Kórház, a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika, az esztergomi Vaszary Kolos Kórház, a salgótarjáni Szent Lázár Megyei Kórház, a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház, a miskolci Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház, a dombóvári Szent Lukács Kórház, a Kazincbarcikai Kórház, az ózdi Almási Balogh Pál Kórház, a Pécsi Tudományegyetem Kórháza, a szolnoki Hetényi Géza Kórház és a Zala Megyei Kórház nyerte el.

Magyarország azért hirdette meg a pályázatot - csatlakozva még 1992-ben az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) által egy évvel korábban meghirdetett kezdeményezéshez -, mert Magyarországon a gyermekek döntő többsége kórházban születik, írja az MTI. A születés után a babát azonnal elválasztják az édesanyjától. A bababarát kórházak azonban lehetővé teszik, hogy a mama a kisbabája közvetlen közelében maradjon, s nem szakítják el őket egymástól - fejtette ki Székely Tamás egészségügyi miniszter a díjátadón.

Hozzátette: ezen keresztül próbálják azt is megoldani, hogy - a WHO ajánlásához kapcsolódva - a gyermek az első fél évében a legtermészetesebb táplálkozásban részesüljön, amely az anyatej. Ez a táplálék tartalmazza mindazokat az immunanyagokat, amelyek a közvetlen megszületéstől kezdve a babának szükségesek, valamint azokat a tápanyagokat és kalóriát, amelyek a gyermek további fejlődéséhez szükségesek. Magyarországon unikumként létrejött a védőnői hálózat, amely az anya-, gyermek- és terhesgondozás feladatait látja el, s erre fokozatosan ráépül az iskolaorvosi és gyermekháziorvosi rendszer is - tette hozzá. A védőnői rendszerrel nem mindenki elégedett.

A meglévő bababarát kórházak mellé 7 új címet adományozhattak oda, hatnál "megerősítették" az elismerést - mondta el a miniszter. Szavai szerint ezzel szoros kapcsolatban van a bababarát terület, amely fontosnak tartja a gyermek és mama közötti ideális kapcsolatot. A pályázat célja az volt, hogy a közintézmények, üzletek, hivatalok, kulturális, sport- és egyéb helyszínek biztosítsanak kulturált lehetőséget a gyermekek, kiemelten a 0-6 hónapos korosztály egészséges fejlődéséhez nélkülözhetetlen anyatejes tápláláshoz, a szoptatáshoz.

Az Országos Gyermekegészségügyi Intézet – Szoptatást Támogató Nemzeti Bizottság által kiírt Bababarát Terület pályázat eredményhirdetésén 70 nyertes vehette át az elismeréseket: ezek között szerepelt a többi között a Szegedi Tudományegyetem, az Óbudai Múzeum és Könyvtár, a Nagykarácsonyi Polgármesteri Hivatal Védőnői Szolgálata, Bak község önkormányzata és a Debrecen-Széchenyi Kerti Református Egyházközség, számol be az MTI.

Kíváncsiak vagyunk, hogy vajon a kismamák szerint is megérdemlik-e a bababarát kórházak nevüket. Kiderülhet új sorozatunkból, amelyben az olvasók számolnak be egy-egy kórházban szerzett tapasztalataikról. Az első részben a fővárosi Szent Imre Kórház szülészetéről mesélt egy olvasónk. Ha írnál arról a kórházról, ahol szültél, erre a címre küldheted.

Oszd meg másokkal is!
Mustra