Újszülöttek is kaphatnak személyi igazolványt júniustól

Június 28-a után a 14 év alatti gyermekek is kaphatnak személyazonosító igazolványt, akár már születésük után néhány héttel. Többek közt ezt tartalmazza a kormány múlt heti döntése a személyi iratokat érintő változásokról, illetve az ezek bevezetéséhez szükség rendeletmódosításokról - közölte Budai Bernadett kormányszóvivő. A gyermekek lakcímkártyája a - gondviselő kérésére - tartalmazhatja a szülők nevét és telefonszámát is.

A szülők a jövőben már a kórházban igényelhetik gyermeküknek a személyazonosító okmány kiállítását. A kórház a szülő kérelmét az anyakönyvvezetőnek továbbítja, ahonnan a kérvény közvetve - anélkül, hogy a szülőnek bármit is tennie kellene - az illetékes okmányirodához, egészségbiztosítási pénztárhoz valamint az APEH-hez kerül.

A kormányszóvivő közölte, a szülő néhány hét elteltével postán kapja kézhez gyermeke személyi igazolványát, társadalombiztosítási azonosítóját, valamint adószámát. Jelentősen egyszerűsödik tehát az ügyintézés is, hiszen nem lesz szükség arra, hogy a szülő minden hivatal esetében személyesen járjon el - jegyezte meg.

Budai Bernadett kitért arra, egyszerűbbé és gyorsabbá teszi az ügyintézést továbbá az is, hogy a jövőben a születési anyakönyvi kivonat helyett elegendő lesz a gyermek személyi igazolványának bemutatása is, például az iskolai beiratkozáskor.

(MTI)

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.