Kérdések és válaszok a Poronty tanácsadó blogjában

Mint ahogy korábban beszámoltunk, elindult a Poronty tanácsadó blogja, amelyben szakértő válaszol a fejlesztő pedagógia területére vonatkozó kérdésekre. Az első néhány héten sok kérdés érkezett, ezekből csemegézünk. Ha kérdeznél, ezen a címen megteheted.

Több olyan probléma is felmerült, amelyben a két év körüli gyermek nem beszél, ám az okok különbözők lehetnek. Az egyik kisfiúnak hallásvizsgálatot javasolt a szakértő, a másik esetben pedig a gyermekorvos felelősségét veti fel, mivel a gyermek húszhónapos koráig nem tanult meg járni sem.

Egy másik anyuka nem szeretné nevelési tanácsadóba vinni viselkedészavaros kisfiát, mert szerinte ez megbélyegzés. A tanácsadó – bár megerősítette, hogy sajnos Magyarországon valóban szégyenérzet fogja el az embert, ha nevelési tanácsadóba irányítják – megnyugtatta az anyukát, hogy az intézmény egy nagyon jó találmány, ahol lehetőség nyílik a tanulási zavar kialakulásának problémáját is kezelni. Felvetette még a független pszichológusi vizsgálatot is, mint lehetőséget.

Mozgásfejlődéssel kapcsolatos kérdések is akadtak bőven: héthónapos kisgyermeket szeretett volna az édesanyja megtanítani kúszni, a tanács szerint könnyebb dolga lesz, ha lejtőn próbálkozik (keményebb szivacs alá párnákat helyez) és sikerélményt is nyújt a gyereknek, mert így lesz, ami motiválja az erőfeszítéseit.

Alvással kapcsolatos problémák is felmerültek: egy anyuka arról számolt be, hogy egyéves kisfia nem akar egyedül elaludni, bárhogy is próbálkozik. A szakértő szerint az alvás tanulási folyamat, amihez időre van szükség: azaz meg kell tanítani a gyermeket aludni, ehhez pedig a legfontosabb a következetesség. Elengedhetetlen feltétel még a szülők összhangja, illetve a síró gyermek megnyugtatása is.

Hasonló gondjai vannak egy 16 hónapos gyerek szüleinek is, ebben a posztban a tanácsadó részletesen elmagyarázza, hogyan „működik" az alvás, illetve elmeséli a szülőknek, hogy egy kutatás szerint a gyermekkori álmatlanság 98 százaléka rossz szoktatás következménye, vagyis lehet tenni ellene.

Gondjaid vannak a gyermeked viselkedésével, mozgásfejlődésével, alvásával, vagy egyéb olyan gondok merültek fel, amelyre a fejlesztő pedagógia területén jártas szakemberünk válaszolni tud? Írj erre a címre, a választ pedig napokon belül megkapod.

Oszd meg másokkal is!
Mustra