A körülmetélés csökkenti a nemi betegségek kockázatát

A Porontyon már foglalkoztunk a körülmetélés kérdésével: dexterke alapos átgondolásra szólította fel a körülmetélés gondolatával foglalkozó kisfiús anyukákat. A hezitálókat meggyőzheti a legrissebb kutatási eredmény, amelyben kedvenc tudósaink bizonyítékkal szolgálnak a körülmetélés pozitív hatásairól. A körülmetél férfiaknál lényegesen ritkábban fordulnak elő nemi herpeszes vagy papillomavírusos fertőzések, derül ki egy Ugandában végzett vizsgálatból. Eddig is tudták, hogy az orvosilag végzett körülmetélés csökkenti az AIDS kockázatát, de ezek szerint más nemi betegségekét is.



Az amerikai Johns Hopkins Egyetem és az ugandai Makerere Egyetem két közös kísérletében csaknem 3.400 heteroszexuális 15-49 éves férfi vett részt. Mindkét esetben 35 százalékkal csökkent a papillomavírusos fertőzés a körülmetélteknél. A papillomavírus okozza a méhrákok 70 százalékát. A nemi szervek herpeszét 28 százalékkal kevesebben kapták meg a körülmetéltek közül, számol be a Független Hírügynökség.

A körülmetélés nem volt hatással a szifiliszfertőzés gyakoriságára. A kutatás egyik társszerzője, Thomas Quinn szerint egyértelmű tudományos bizonyíték gyűlt össze arra, hogy az orvosilag végzett körülmetélés kedvező járványügyi hatásáról. A NIAID amerikai allergológiai és járványtani kutatóintézet korábbi vizsgálata szerint a heteroszexuális férfiak körülmetélése 50 százalékkal csökkenti az AIDS-t okozó HIV-fertőzés kockázatát, írja a Független Hírügynökség.
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek