Minden kisgyereket örökbefogadtak 2008-ban Ukrajnában

Úgy látszik, nem minden országban olyan nehézkes az örökbefogadás, mint nálunk vagy Nagy-Britanniában. Ukrajnában például nem maradt nevelőszülőkre vagy befogadócsaládra váró, három évesnél fiatalabb árva vagy elhagyott gyermek az örökbefogadás évének nyilvánított 2008-as esztendőben. A múlt évben mintegy kétezer árva vagy elhagyott gyermeket ukrán állampolgárok, 1183-at pedig külföldiek fogadtak örökbe. További 2,5 ezer gyerek került nevelőszülőkhöz vagy családi típusú gyermekotthonokba - közölte Jurij Pavlenko, ukrán családügyi, ifjúsági és sportminiszter a kijevi Ukrajina Moloda című újságban.



A tárcavezető örvendetesnek nevezte, hogy a tavaly az ország sok nevelőotthonában nem indítottak első osztályt, ami azt jelenti, hogy a hét év alatti gyerekek többségét családok vették magukhoz. Sikerült felszámolni a felügyelet nélküli gyermekek tömeges csavargását mint jelenséget, vagyis nincsenek olyan gyerekek, akik egy hónapnál tovább élnének az utcán. Szerinte ez a gyermekvédelmi szolgálat, a bűnügyi rendőrség fiatalkorúakkal foglalkozó részlege és a főügyészség összehangolt munkájának eredménye, írja az MTI.

A miniszter közölte, hogy 2008-ban országosan 63 ezer problémás családot vettek nyilvántartásba, ezekben 123 ezer gyerek nevelkedik. Szerinte a pénzügyi és gazdasági válság következtében a jövőben növekedni fog a lecsúszó családok száma. Egész családok kerülhetnek az utcára gyerekestől - fogalmazott Pavlenko, aki szerint az illetékes hatóságok erre az eshetőségre is felkészültek, ugyanis tavaly októberben tíz minisztérium képviselőiből álló munkacsoport alakult a családokról és gyerekekről történő gondoskodással kapcsolatos feladatkörök világos megjelölésével.

Ukrajnában hivatalosan mintegy százezerre becsülik az árva és a szülői gondoskodástól megfosztott gyermekek számát.
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek