Fulladást okozhatnak a gyerekcipők díszítőelemei

Több, mint 1500 ellenőrzést végeztek eddig a Nemzeti Fogyasztóvédelmi hatóság szakemberei a november 20-án indult Csillagszóró 2 akció keretein belül. Az esetek 42 százalékában, vagyis 528 esetben találtak valamilyen hiányosságot - mondta el kedden, budapesti sajtótájékoztatóján Wittich Tamás, az Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság főigazgatója. Az NFH eddig 49,5 millió forint bírságot szabott ki, írja a Független Hírügynökség.



A főigazgató elmondta elsősorban a gyermekek védelmére helyezték a fő hangsúlyt az ellenőrzéseken. A nagy bevásárlóközpontokon kívül piacokat és karácsonyi vásárokat is ellenőriztek. A próbavásárlások során vizsgálták az a elektromos és a mágneses gyermekjátékokat is. Az elektromos játékok közül 2917-et ellenőriztek, amiből 694-nél találtak valamilyen hibát. Jellemzően a terméktájékoztatással volt gond, sok esetben hiányzott a használati útmutató. Rosszabb az arány a mágneses játékoknál. 169 terméket vizsgáltak, 80-al akadtak problémák.

A gyermekruházati-termékekkel sem volt minden rendben. Wittich Tamás elmondta: találtak olyan lányoknak készült cipőt, amelyen több, apró strasszkő is volt, ami, ha a gyermek szájába kerül akár fulladást is okozhat, írja a Független Hírügynökség.

Az élelmiszerkereskedőkkel és vendéglátókkal együtt összesen 1257 helyet ellenőriztek, amelyből 528-ban akadtak hiányosságok. Eddig 49,5 millió forintnyi bírságot szabtak ki. Az ellenőrzések január 4-ig folytatódnak - tette hozzá Wittich Tamás.
Oszd meg másokkal is!
Mustra