Az akupunktúra nem segít teherbe esni

A női termékenység növelésére Kínában évszázadok óta használt akupunktúrát manapság a lombikbébiprogramokban is alkalmazzák, de a gyermekre vágyókat ez bizonyíthatóan nem segíti. A lehangoló eredményeket a témával foglalkozó európai tudományos társaság kongresszusán ismertették.



Sesh Kamal Sunkara vezetésével gyűjtötték össze azokat az adatokat, amelyek öt, megfelelően ellenőrzött módszerrel végzett akupunktúrás vizsgálatból származtak, lombikbébiprogramok közben. Az akupunktúra hívei szerint az embrió beültetésekor végzett tűkezelés lazít, így az alhasi vérellátás javul és jobb az embrió megtapadásának esélye, írja az MTI.

A londoni munkacsoport ötven év eredményeit összesítette. A tudományos vizsgálatokban megfelelő kontrollcsoportot is képeztek, amelynek tagjai vagy egyáltalán nem kaptak tűszúrást, vagy a tűt nem az ősi térképek szerinti pontokba szúrták be, hanem a számítógép által, véletlenszerűen megadott helyekre.

Az öt vizsgálat eredményei azt mutatták, hogy a sikeres terhesség szempontjából semmi előnye nem volt az akupunktúrának. A terhesség megjelenése a kínai kezelésben részesülők, illetve a két kontrollcsoport tagjaiban nem volt gyakoribb vagy ritkább, mint amennyit a véletlen okozhat.

A vizsgálat vezetője kiemelte, hogy a kérdéssel azért foglalkoztak, mert az ilyen rendeléseken megjelenő asszonyok szinte mindig megkérdezik: kiegészítsék-e a lombikbébi-kezelést ezzel a természetgyógyászati beavatkozással is.

Paul Robin, az Akupunktúra Társaság elnöke úgy nyilatkozott, hogy húsz éve végez ilyen kezelést és véleménye szerint ez a technika hatásos. A kongresszusi vitában viszont többen kifejtették azt a véleményüket, hogy az új tanulmány tárgyilagos elemzésen alapul és eredményei nem szubjektív benyomásokat tükröznek, írja az MTI.
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek