A német nők harmada szül császárral

Németországban az anyák 30 százaléka császármetszéssel hozza világra kisbabáját: a szakemberek szerint ez a metódus a szülések kétharmadánál felesleges rizikót jelent és ráadásul nagyon költséges is. Az ENSZ egészségügyi világszervezete, a WHO statisztikái szerint a császármetszéses műtéti beavatkozás nemzetközi viszonylatban csak az anyák 10 százalékánál szükséges és indokolt. Ezért is meglepő az a július végén nyilvánosságra hozott németországi statisztika, amelyből az derül ki, a nők mintegy harmada választja - orvosával egyetértésben - a hasműtéttel járó szülést, számol be a Független Hírügynökség.



"Tartományonként komoly eltérések vannak Németországban a szülési szokásokat illetően. A volt NDK (Német Demokratikus Köztársaság) területén csupán a babák ötöde jön a világra császármetszéssel. A nyugati Rajna-vidéken ez a kvóta 39 százalékos" - kommentálta szerdán a rádióban az aktuális statisztikákat egy szakorvos. "Noha egy ilyen operáció jobbára alig egy órát vesz igénybe, ám valamennyi beavatkozáshoz hasonlóan fertőzési, trombózisos és altatási rizikóval jár" -hangzott el a rádióban.

Maguk a német egészségbiztosító társaságok sem üdvözlik a császármetszés divatját, mert az ilyen szülés átlag 3 ezer euróba (mintegy 700 ezer forint) kerül, míg a klasszikus módszer csak feleennyi költséggel jár, írja a Független Hírügynökség.
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek