Közelről nézi végig a hároméves a testvére születését

Az otthonszülésről már többször írtunk a Porontyon, vad indulatokat és vitát kiváltva. Kórházban szülőkként most arra voltunk kíváncsiak, miért annyira jó otthon szülni. Miben más a saját ágyadban világra hozni a gyermeket, mint egy kórházi szülőágyon? Miért jó, ha a nagyobb gyerek végignézi, amint anya ordítva-fetrengve préseli ki magából a kistestvért? A magyarázatot otthon szülős videókban kerestük.



Ágyban féloldalt fekve

Anya a saját ágyában fekszik, egy másik nő tartja a lábát, egy harmadik hallgatja a baba szívverését, a negyedik pedig a lábak között vár a babára. A háttérben kisgyerek hangja hallatszik, amely összemosódik az anya sikolyaival. Anya pocakja megfeszül, a méhösszehúzódásokat lihegve próbálja elviselni. A kisgyerek közelebb jön, visít. Burokrepesztés, anya észvesztően liheg, kint a fej, anya sikongat, kibújik a kislány. Anya holtfáradtan tartja a bébit, ásít. 
 


Jacuzziban, más dimenzióban

A nő kerti jacuzziban vajúdik, simogatják a hátát, de látszik, hogy ő teljesen más dimenzióban éli meg a dolgokat. A kád mellett egy harmadik nő guggol. Később anya az ágyra költözik át, a doktornő beszél hozzá, de már nemigen van képben. Hatalmas visítás, a baba kicsusszan. Azonnal anyja mellkasára teszik, betakarják.

 


Ikerszülés otthon

Az anyuka nem megy kórházba, otthonában kívánja világra hozni ikreit. (Az ikerszülés hazánkban a minisztérium tervezetében az otthon szülés kizáró okaként szerepel.) A nő a fürdőszobában térdel egyedül, bába és orvos nélkül. Az első baba egy puha törülközőre érkezik, némi magzatvizet köp, majd éktelen ordításba kezd. Apa a másik bébit várná, de anya mániákusan örül az elsőnek, csak vele foglalkozik, gügyög hozzá. A nagyobb testvér felbukkan az ajtóban, a filmnek vége szakad. 
 


Medencében kisgyerek mellett

Anya a hálóban felállított medencében szenved, két-három év körüli kisgyereke mellette pancsol. Apa időnként bemászik és hátmasszázzsal próbál segíteni feleségének. Anya hatalmasakat nyög és kiabál, miközben a gyereke a medence oldaláról ijedten nézi és odatogyog simogatni édesanyját. Még két segítő jelenik meg, a nagyobb gyerekkel senki nem foglalkozik. Anya kitartóan ordít és sír, a gyereke szemmel láthatóan nem érti, mi történik, többször próbálja simogatni őt. Az apja kétszer is ellöki a kezét az anya válláról. Végre megszületik a kicsi, anyja rögtön öleli és babusgatja. A testvére inkább kimászik a kádból. 
 


Több gyerek nézi

Anya vajúdik, amikor behoznak egy 4-5 éves kislányt és egy 5-6 éves kisfiút és elmagyarázzák nekik, hogy most születik éppen a testvérük. A háttérben egy karonülő kicsi is felbukkan. A vajúdó nő különböző testhelyzeteket próbál ki, végül guggolva, hátát az ágynak támasztva szül. A gyerekek szemből nézik végig, ahogy testvérük megszületik. 
 


Tucatnyi kéz segít

Legalább hatan vannak az ágy szélére boruló szülő nő mellett, simogatják, törölgetik és támogatják. A szülő pozíciót felvéve tucatnyi kéz igyekszik segíteni az anyán, a lábait tárják szét, a kezét fogják, gátat védenek és a babát segítik a világra. Itt is hallható nagyobb gyerek hangja. Az anya tükörből is nézi a kibújó babafejet, amely sok ideig van a hüvely fogságában. A kitoláskor sem igen hallani az anya hangját. 
 


Így képzeltük mi

A végére egy olyan videót választottunk, amelyben az anya kiáltásai helyett lágy zene szól, emiatt úgy tűnik, hogy a szülés szinte nem fáj, a baba seperc alatt kint van, anya, apa összebújik, mindenki boldog, mintha amerikai nyálas filmet néznénk. Úgy érezzük, az otthon szülés a világ legtermészetesebb dolga. Mi így képzeltük az otthon szülést.
 



Hazánkban az otthon szülés feltételeit tartalmazta volna az a szabályozás, amelyet július elsejére ígért a minisztérium, ám ezidáig még nem készült el, csak egy tervezet, amely a kórházon kívüli szülés szakmai feltételeit tartalmazza. A tervezet ellen tavaly aláírásgyűjtésbe kezdtek a tiltakozók. Az Orvosok a Szabad és Biztonságos Születésért szervezet tanulmányokra alapozott véleménye szerint nem veszélyesebb otthon szülni, mint kórházban.

Oszd meg másokkal is!
Mustra