Hol lesz a gyerek, ha bezár az ovi nyáron?

A minap ebédbefizetésnél csodálkozva tette fel az óvoda gazdasági igazgatója a kérdést, hogy „Tényleg hozni akarja a lányokat nyáron is?” Azt válaszoltam, hogy igen, tecciktudni, dolgozom és nemigen tudom elpasszolni a gyerekeket. Pláne nem három hónapra. Az a négy hét is problémát jelent, amikor hivatalosan is zárva van az óvoda. De miért is zárják be az ovikat nyáron?

A kérdés megfogalmazódott már a Magyarországi Szülők Országos Egyesületében is, akik szerint az óvodákat a munkába járó szülők igénye szerint kell nyitva tartani. Javaslatukkal a Oktatási és Kulturális Minisztérium illetékeseihez fordultak, amelyben a következőket írják le:


• Az óvoda nevelési intézmény, nem pedig gyermekmegőrző hely.
• A gyermekek felügyeletét is csak szakképzett óvodapedagógus végezheti.
• Az óvodákat az egész nevelési évben folyamatosan nyitva kell tartani.
• Elő kell írni az óvodafenntartóknak, hogy helyettesítéssel oldják meg az óvoda pedagógusok szabadságolását, nem a gyermekeket kell „összevonni”, idegen helyre utaztatni a nyitva tartó óvodákba.
• Az óvoda napi nyitva tartás idejét a dolgozó szülők igénye alapján, kell megállapítani reggel 5 óra és 20 óra között.
• Az óvodákban nem lehet nevelés nélküli munkanapokat tartani.
• A szükséges karbantartási munkák miatt miatt más távolabbi óvodában elhelyezett gyermekek szüleinek utazási költségeit és keresetkiesését,az önkormányzatnak meg kell térítenie.

Az OKM közoktatás-politikai Tanács szülői oldala többször kezdeményezte az óvodai nyitva tartás pontosabb szabályozását, de érdemi választ eddig nem kaptak az óvodai nevelési év rendjének megalkotására vonatkozó javaslatukra.

Az óvoda gyakran arra hivatkozik, hogy a törvény előírása szerint a pedagógus szabadságát az óvodákban a június 1-től augusztus 31-ig tartó időszakban kell kiadni. Ha a szabadság a nyáron nem adható ki, akkor a nevelési év többi részében kell kiadni. A Magyarországi Szülők Országos Egyesülete szerint ez nem lehet indok arra, hogy egész nyáron vagy szakaszosan zárva tartsák az óvodákat.

Megértem, hogy az óvónőknek is jár a szabadság, mégis azt gondolom, nem vagyok egyedül a gyerekelhelyezési problémával. Jó lenne, ha nem zárnának be az óvodák ilyen hosszú időre, vagy legalább nem néznének a dolgozó szülőkre úgy, mint a véres rongyra, ha a nyáron szeretné vinni a gyerekét az oviba. Mert nem mindenki teheti meg, hogy otthon marad a gyerekével hetekig, bármennyire is szeretné.
Oszd meg másokkal is!
Mustra