Mennyivel fizetjük le nőgyógyászainkat?

Kiszámoltátok már, hogy mi pénzt tesznek zsebre a dokik havonta (nem a számlás magánrendelésre gondolok, hanem a feketére)? Én nekiálltam és alapos lefelé kerekítéssel is úgy havi félmillió jött ki adómentesen a fizun felül.

Vegyünk 1 napra 4 vizsgálatot, mondjuk 5000-ért, az heti 3 nappal számolva 60ezer, egy hónapra 240 ezer forint. Tegyünk rá heti egy szülést 50 ezerrel, az egy hónapban 200 ezer. Ez itt már közel félmillió. Erre jön rá az adózott fizetés. Szerintem nagyon durván alászámoltam a terhes nők és szülések számát, szóval vegyük úgy, hogy a többi semmit sem adott. Lehet, hogy egy nőgyógyászhoz kellett volna hozzámennem.


Az orvosi szakterületek közül talán a szülész-nőgyógyászokhoz áramlik a legtöbb paraszolvencia, írta már évekkel ezelőtt a Bognár-Gál-Kornai szerzőhármas (Közgazdasági Szemle, 2000. április) tanulmánya. A hálapénzes gyakorlat létjogosultságát a kiszolgáltatott kismamák és a zsebüket tartó orvosok is a bűvös „bizalmi viszony” kifejezést emlegetve próbálják magyarázni.

A terhes gondozás manapság alkalmanként körülbelül 5 ezerbe fájhat egy kórházi orvosnál. Magánrendelésen nincs csúsztatott pénzt, ott számlát is kaphatunk a díjról. A kórházi szülést vidéken általában 30-100 ezer forinttal, a fővárosban 50-140 ezer forinttal honorálják a választott orvosnak, aki ezért az összegért vállalja, hogy időben megjelenik a kórházban - akár éjszaka is. Külön árkategóriát képvisel a hüvelyi úton történő szülés és a császármetszés. Ez utóbbi akár 30 százalékkal drágább lehet.

Az ügyeletes szülésznőknek általában egy tízezrest csúsztatnak a zsebükbe a kispapák, a választottaknak a duplája jár. A műtősfiú császármetszésnél szintén tarthatja a markát (mondjuk nekem hiába). Az újszülöttes nővérkék szeretik a csokoládét, aki időt szán a friss anyukákra, és megmutatja a szoptatás csínját-bínját, annak más, esetleg egy kisebb összeg jár a hagyomány szerint.

Magánkórházban egy szülés 250 ezer forinttól kezdődik, az újszülött ellátása 40-70 ezerbe kerül, míg a szállodai ellátás ára naponta 40-60 ezer forint. Az otthonszülés tarifáit (felkészítő tanfolyam és hálapénz) sajnos nem ismerem még körülbelül sem.

Heti kérdések tehát:

- Ti mennyit csengettetek a dokitok zsebébe a szüléssel kapcsolatban, és megérte-e szerintetek, azaz kaptatok-e valami pluszt, ami különben elmaradt volna?

- A doki tartotta a markát, vagy csak megköszönte, amit kapott a végén?

- Előre megbeszéltétek a tarifát, vagy csak ahogy „gondolni tetszik kedves anyuka” alapon honoráltátok”?

- A többiek mennyit kaptak, ha kaptak (szülésznő, dúla, csecsemősök)?

Jogellenesen működött a hálapénz.hu internetes oldal, amely szülész-nőgyógyászokról közölt adatokat – ez derül ki az adatvédelmi törvényből. Az adatvédelmi biztos szerint, ha a személyes adatok egy internetes fórumon jelennek meg, vagyis az emberek leírják a véleményüket, az nem feltétlenül jogellenes. „A résztvevők nyilvánvalóan azzal a tudattal vesznek ebben részt, hogy az általuk elmondottakért felelősséggel tartoznak” mondta annak idején a nagy port felkavart ügy kapcsán Péterfalvi Attila, adatvédelmi biztos.

A fentiek fényében mindenkit megkérünk, hogy tapasztalatait, észrevételeit ennek figyelembe vételével tegye meg a poszthoz és orvosát név nélkül, vagy úgy jelölje meg, hogy a hozzászólásában leírtak az orvos személyes adatainak védelméhez fűződő jogait ne sérthessék.

Ziz
Oszd meg másokkal is!
Mustra