Hétvégi programok: Mátyás király és a mamutbébi Budapesten

Nem kell április első hétvégéjén sem a szobában punnyadnunk, bár ez valószínűleg a legtöbb szülőt nem tenné nagyon kétségbeesetté, de a porontyok energiáit nehéz odabenn levezetni.

Szombat délelőtt a Fonóban Mesefonó 11-től, azaz a Görömbő Kompánia családi mesejátéka zenével, tánccal, Gyula és a csodaduda címmel. A mesébe szőtt táncok jórészt ugrósok, friss csárdások, melyek nem csak a hangszerekhez alkalmazottak, de az apró gyermekek mozgásfejlettségének is megfelelnek. A mesékben elhangzó mondókákat, dalokat, játékokat úgy válogatták össze, hogy könnyen megtanulhatóak és közösen énekelhetőek legyenek.

A Millenáris családi szombatján szobrokat készíthetünk kőből, gyöngyből, homokból és kipróbálhatjuk a korongozást is. 11-től Lázár Ervintől A kisfiú meg az oroszlánok látható hátrányos helyzetű, csonka családban élő gyermekek előadásában. A történet főszereplője, Peti, szintén egyedül él – az ő gyereknyelvét alig értő – édesapjával. Barátja, a kocsmákat járó lump oroszlán, Bruckner Szigfrid is a „társadalom perifériáján élő”, magányos figura. A mese szereplőinek csak egy része látja az oroszlánt a fészerben (a kisfiú apukája nem érzékeli), ami egy újabb szempontot vet fel: a gyerekek látásmódja sokszor teljesen eltér a felnőttekétől.
Háromtól egyszemélyes bábjáték, melyben a bábos és a bábja egymással játsszák el az élet nagy kérdéseit. Előadja Szluka Judit, Zalán Tibor szövegei nyomán. Négytől flamenco oktatás és magyar-spanyol zenemischung kicsit nagyobbaknak.
 

Ugyancsak Lázár Ervint idézi meg szombaton háromkor a Pintér Galériában a Sebő Együttes a Falk Miksa utcai Falk-Art fesztiválon. A galériák utcájában alapvetően képzőművészeti-zenei események lesznek, de kinn lesz a Noha Stúdió és a Pagony is, egy kis gyerekes szórakozást csempészni a felnőttek közé. Lesz egy kis irodalom, egy kis mese, sok-sok kézművesség, térbeli képeslapok és újrafelhasználható anyagokból dísztárgyak készítése.

Jó hír a paleontológia iránt érdeklődő csemetéknek, hogy kedden megnyílt a Jégkorszak kiállítás a Természettudományi Múzeumban. Az pöttöm mamutbébi, a fő attrakció alig 7 hónapos volt, még szopizott, és épp elkezdte aggódó anyja a hozzátápit egy kis füvecskével, amikor hirtelen elpusztult. Pedig még alig volt egy mázsa, és az agyara sem volt több hat centinél.

Ha inkább szabadtéren múlatnánk az időt, jó alkalom a Budapesti Művelődési Központ szervezte reneszánsz városnéző séták egyike vasárnap. A négy helyszínről kétóránként (10.00, 12.00, 14.00 és 16.00 órakor) induló ingyenes séták érintik a magyar reneszánsz ismert és kevésbé ismert helyszíneit. A program 17.00-21.00 órakor reneszánsz esttel zárul a Budavári Általános Iskola (I. ker. Tárnok utca 9-11.) udvarán. A műsor egy reneszánsz udvari forgatagba enged betekintést: a Mare Temporis Történelmi Hagyományokért Alapítvány jóvoltából Mátyás udvarában játszódó történelmi jelenetek elevenednek meg, lovagok csapnak össze egymással, lesz fegyver- és mutatványos bemutató. A talpalávalót a Tabulatúra régizenei együttes szolgáltatja, és persze finom reneszánsz falatoknak sem leszünk híján. A belépő ezer aranycsikó, de a sétálók kedvezményt kapnak.

A helyszínek, nehézségi sorrendben:

Hősök tere: a Hősök terei szoborgaléria "szereplőinek" és a galéria domborművein ábrázolt történelmi események ismertetése, valamint a Vajdahunyad vár épületeinek bemutatása a magyarországi építészeti stílusok jegyeinek ismertetésével.

Margitsziget (centenáriumi emlékmű): szigeti séta a Margit-legenda helyszínének felkeresésével, Margit életének és legendáinak ismertetése.

Budai Vár (Bécsi kapu): a várbeli séta bemutatja a reneszánsz polgárházakat és a Budai Vár épületeit, az ásatások eredményeit, a vár történetét. Hosszabb városnézésről van szó.

Moszkva téri metró kijárata: a Budai hegyek forrásait és kolostorromjait járja körbe. Bő két órás kirándulásra számítsunk, teherbíróbb porontyokat vigyünk csak. Felkereshetjük az egyetlen magyar szerzetesrend, a Pálosok kolostorának romjait, majd azokat a forrásokat (pl. Városkút), amelyek a középkorban a Budai Vár palotái vízellátását jelentették.

Oszd meg másokkal is!
Mustra