A csóktól teherbe lehet esni?

Az olasz fiatalok körében nagy a tudatlanság szexuális téren. Akad, aki abban a tévhitben él, hogy ha csókolózik, attól terhes lehet, illetve ha már megvan a baj, segít, ha kólában fürdik, ezért az országos nőgyógyászati és születési társaság egy fiataloknak szánt szexuális felvilágosítási tanácsadó füzetet állított össze, hogy ezzel is csökkenteni próbálja a terhesség-megszakítások számát.

Olaszországban a legutóbbi becslések szerint a 19 éven aluliaknak csak 0,3 százaléka kapott jó szexuális nevelést. Négyből csak egy éri el az elégséges színvonalat. Bár a pirula használata most már kezd elterjedni, az ország európai viszonylatban még mindig leghátul kullog: a nőknek csak 17 százaléka használja. Ebben is sok a tévhit: életveszélybe kerül, aki időnként nem szünetelteti a szedését, szőrösödést, hajhullást okoz, csökkenti a libidót, és főként, hizlal. Nem veszik figyelembe, hogy a tabletta negyedik generációja kevesebb ösztrogént tartalmaz, ezáltal a hízás kockázata erősen lecsökkent, számol be az MTI.


A másik tévedés, főként fiatalok között, hogy óvszerrel együtt nem alkalmazható. Holott éppen ezt a kettős védekezést javasolják az orvosok a legfiatalabbaknak, mivel a pirula a nem kívánt terhesség ellen véd, az óvszer viszont olyan szexuálisan terjedő betegségek ellen, mint az AIDS, a herpesz vagy a candida. A füzetet márciusban ingyenesen osztogatták az olasz nagyvárosok terein, a továbbiakban pedig egyetemeken, koncerteken, diszkókban terjesztik.
Oszd meg másokkal is!
Mustra