Hétvégi programok: A poptól Telemannig

Itt a Húsvét, ennek megfelelően minden szegletben, azaz minden művelődési házban és téren, egyáltalán bárhol, ahol sok gyerek fordul meg, tojásfestés, -patkolás, -hímzés lesz, valamint nyulakkal kapcsolatos tevékenységek és színjátékok. Csak azért sem sorolom fel az összes húsvéti programot: egyrészt tojást festeni otthon az igazán szórakoztató, ahogy a család festékes fazekakkal, papír tojástartókkal, temperával és matricával egyensúlyoz a konyhában, míg az ilyesmit rosszul viselő férfinép elvonul a piacra felelősségteljes sonkavásárlást eszközölni, másrészt tényleg mindenki elmehet a lakóhelyéhez legközelebbi közösségi helyre, és biztos tojásfestésbe ütközik.


Pár különlegességet azért kiemelünk. Ha nem csak egy szokványos tojásfestésre vágyunk, nézzünk ki Szentendrére a Skanzenba! Itt tájegységek szerint ismerkedhetünk meg a népszokásokkal: a komatál szerepével, a régi népi játékokkal, húsvéti süteményeket és saját gyártású szagos vizet készíthetünk, részt vehetünk a locsolóvers-író versenyen. Mindemellett bábosok és táncház szórakoztatja a nagyérdeműt. Hétfőn négykor Kolompos táncház.


A Kolompos húzza a talpalávalót a Millenárison is szombaton 11-től. Az előadás a tavaszt köszönti. Naphívogató, esőcsalogató dalokkal igyekeznek siettetni a természet újjászületését. Jókedvvel köszönthetjük együtt a természet újjáéledését, vidám népszokásokkal a Húsvétot – Jézus feltámadását, a hosszú böjti időszak végét, mert Húsvét és az azt megelőző népszokások a feltámadást, a megújulást és a termékenységet is ünneplik. Utána A kis gömböc dián, majd Lúdas Matyi az Ördökszekér Kompánia bábelőadásában. Az előadásban a közönség is részt vesz, hol szereplőként, hol díszletként.

Az Állatkertben ugyan húsvéti programok is lesznek szombaton, de a Víz Világnapja áll a középpontban, így aztán mindenféle vizes programokra is számíthatunk: hajóúsztatás, víztisztasági ismeretek, vízkóstolás. A zenét itt Lola szolgáltatja. 14 év alatt ráadásul ingyenes a belépés.
 

Az A38-on vasárnap 11-tól és 15-tól Halász Juditnak lesz lemezbemutató koncertje. Az énekesnő a program első részében a karácsonyra megjelent új lemezének anyagát adja elő, majd az örökzöldek következnek. A jegyek felnőtteknek 2500 Ft-ba, gyerekeknek 2200 Ft-ba kerülnek.

Ha a nagyszabás és csillogás a lételemünk (de legalábbis porontyainknak), akkor ki ne hagyjuk a Disney on Ice 100 év varázslat című szuperprodukciót a Puskás Ferenc Stadionban. Persze ezt nem hirtelen döntjük el, ugyanis a jegyek 2500-15000 forintba kerülnek – és nyilván nem az alja szól a legjobb helyekre. Az előadás a legmodernebb fény-és hangtechnikával, káprázatos jelmezekkel, lélegzetelállító koreográfiával dicsekszik. Középen lesz egy gigantikus kastély, folyton változik, ez köti össze a különböző meséket, Pinokkiótól Mulanon át az Oroszlánkirályig. Nem csak zene, tánc, fény, de még hol hideg, hol meleg, hol műhóesés is lesz. Szombaton és vasárnap is 11, 15, 19 órai kezdettel, hétfőn ráadás 11-kor.


Ha valaki se népiben, se populárisban nem utazik, az se marad szórakozás nélkül: a Király utca 26-ban (Vam Design) a Reneszánsz mulatságon vehet részt. A programot részletesen felsorolni is tereh, úgy hogy inkább kattintsatok ide, bár szemkifolyatósak az oldal színei. Én péntekre a Kékszakállú bábjátékot és a reneszánsz liturgikus dalokat emeleném ki, négykor és ötkor. Szombaton ötkor a Mátyás korabeli csatabemutatót, majd este a históriás énekek koncertje. Vasárnap egész nap gyerekeknek szóló műsorok lesznek, népmesék, maskarás felvonulás, bábszínház. Hétfőn fél háromkor reneszánsz zenék és mesék a Sugalló Együttes és Babot Dóra előadásában.

Aki csak egy kellemes, nyugodt üldögélésre vágyik, az menjen vasárnap délelőtt 11-re a Nyitott Műhelybe. Itt Telemann műveiből lesz barokk matinékoncert, szolidan: egy csemballó és egy fuvola. A korabeli barátságos koncerthangulatot is megteremtik a régi zene előadói.

Oszd meg másokkal is!
Mustra