Az élő nyúl nem trendi ajándék

Tavaly is felhívtuk a szülők figyelmét arra, hogy hány szerencsétlen nyuszi esik áldozatul a húsvétnak. Most talán még rosszabb a helyzet, ugyanis a Fővárosi Állat- és Növénykert nem fogad be nyulakat a húsvéti ünnepek után. Ezért kétszer is gondoljuk meg, mindenképp meg akarjuk-e lepni a gyereket egy élő tapsifülessel.



Az utóbbi években nem azok éltek az állatkert nyuszileadási lehetőségével elsősorban, akiknek eredetileg szólt. Inkább azok hoztak be nyulakat, akik eleve nem törődtek a felelősség kérdésével, hanem kifejezetten arra számítottak, hogy a nyulakat úgyis "leadják" az állatkertben - áll a Fővárosi Állat- és Növénykert közleményében.


A vásárlók körében a kicsi nyulak népszerűbbek, ezért a törpenyúlfajták mellett gyakran árulnak egészen fiatal állatokat is. Fontos tudni azonban, hogy a nyúlfiak 20 és 28 napos koruk között térnek át a tejről a szilárd táplálékra, ezért, ha valaki túl fiatal nyulat vásárol, annak tejjel történő táplálását is biztosítania kell.

A nyúl nem ugyanazt eszi, mint az ember, a vasárnapi ebéd maradéka tehát nem adható oda neki. Ugyanez vonatkozik a csokoládéra és hasonló nyalánkságokra. A legjobb, hogy ha a nyúl táplálékának alapját a boltokban kapható nyúltáp képezi, amely a fogak megfelelő kopását is elősegíti. Ez naponta friss zölddel, sárgarépával, karalábéval, retekkel és káposztával egészíthető ki. Fontos, hogy elegendő szénát is kapjon, mert az állatnak megfelelő mennyiségű rostra is szüksége van, írja az MTI.

A nyúl vízigénye - ha nemcsak tápot és szénát, hanem zöldségeket is kap - nem túl jelentős, ennek ellenére helyes, ha van előtte ivóvíz. A kisnyulak számára 20-30 fok, a felnőttek számára a 15-20 fok a megfelelő hőmérséklet. A nyulakat leggyakrabban dróthálós nyúlketrecben tartják, mert a lakásban megrághatják például a szabadon futó kábeleket, a tapétát, és bútorok lábait is.

Az Orpheus Állatvédő Egyesület szerint már nem trendi ajándék az élő nyúl vagy csirke. Javasoljuk az állatkerti nyuszisimogatókat, vagy ha mindenképp saját nyulat szeretne a gyerek, akár örökbe is fogadhatunk egyet anélkül, hogy haza kellene cipelni a jószágot. Esetleg vásárolhatunk plüss tapsifülest vagy csokoládé nyuszit is, amelyek tesztjét hamarosan közzétesszük.
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek