A terméketlenség már az anyaméhben eldől

A felnőttkori esetleges terméketlenség és más hasonló problémák az anyaméhben mérhető hormonszinttel állnak összefüggésben a terhesség korai szakaszában - mutatták ki patkányokon brit kutatók.



A nemi szervek rendellenessége, az alacsony spermiumszám, a rossz helyen kinyílt húgycső, a le nem szállt herék és egyéb problémák a terhesség 8-12 hetében mérhető hormonokkal, így például a tesztoszteronnal állnak összefüggésben az Edinburgh-i Egyetem kutatói szerint - olvasható a BBC News honlapján.


Ha ezen hormonok szintje alacsony, akkor valószínűleg később rendellenességre lehet számítani. A szakemberek azt is kimutatták, hogy az efféle androgén hormonok mennyisége összefügg a pénisz alapja és a végbélnyílás közti távolsággal. Azt korábban is tudták, hogy az androgén hormonok alapvető szerepet játsszanak a magzat nemi működésének kifejlődésében, de hogy ilyen korán már fontos hatást fejtenek ki, kissé meglepte a szakembereket, írja az MTI.

A kutatásról, amelynek eredménye egy előrejelző módszer alapja lehet, a Journal of Clinical Investigation szakfolyóirat internetes kiadásában olvasható beszámoló.

A kérdésem annyi, hogy vajon mennyire megbízható ez a módszer, illetve ha a terhesség korai szakaszában kiderül, hogy a magzat minden valószínűség szerint terméketlen lesz felnőtt korában, akkor mit lehet tenni? Hormonokkal beavatkozni, vagy elgondolkodni, hogy megtartsuk-e a babát?
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek