Hétvégi programok: elmerülünk a mézeskalácsillatban

A hétvégét visszavonhatatlanul belengi a mézeskalácsillat. Ha nincs kedvünk otthon kettesben díszeket gyártani, akkor számtalan lakalmunk lesz ezt társaságban megtenni. Közben karácsonyos bábszínháztól kezdve vásárig mindenen részt vehetünk.

Hogy mást ne mondjunk, ott van a Kossuth Klub, ahol szombaton tizenegykor Árgyélus Színház: Angyalbárányok, amely istenes népmese a legkisebb, legszegényebb pásztorlegényről, aki bátorságának és nagylelkűségének köszönhetően olyan utakat is megjárhat, amelyeken nem emberi halandók járnak. Előtte-utána babajátszó, művészeti játszóház nagyobbaknak, délután négytől pedig a Budapest Jazz Orcestra big bandes karácsonyi koncertje népszerű karácsonyi dalokkal a közepeseknek.

Vasárnap egész nap minden Disney: délelőtt játszóház, kettőtől mozi. Közben beugrik stílusidegen elemként a Makám 11-kor, egy karácsonyi koncertre, kilenc kolindával, azaz a szláv és román nyelvterületen elterjedt parasztdalokkal, karácsonyi, betlehemes és újévi énekekkel.

A nagy testvérnél a Millenárison szintén ügyeskedhetnek a gyerkőcök: délelőtt mehet az ajándékkészítés a szülőknek, gyöngyből, gipszből, falevélből. Ha már megvan az ajándék, akkor se hiába megyünk, mert üdvözlőkártyát és díszdobozt is ragasztgathatunk. A miniatűr kékharisnyák háromtól elmerülhetnek Chagall mesés világába, majd azt feldolgozva maguk is megalkothatják saját repülő menyasszonyos stetlijüket.

Négytől a Tükrös Együttes koncertje és táncház az ovistól kisiskolás korosztálynak. A képzeletbeli utazás során a gyerekek egy sötét erdőn keresztül eljutnak egy faluba, ott is egy vásári forgatag kellős közepébe. Megcsodálják a népi mesterségeket, végigkísérik a búza sorsát az elvetéstől a kenyér kisütéséig. Záróműsorként fél hatkor a játékgyűjtési akció ünnepélyes karácsonyi adományátadásba fordul.

A szomszédban, a Marczibányi téren mindeközben szombaton hagyományos karácsonyi kézműves-szakkör: gyertyamártás, gyertyadíszítés, papírmerítés, decupauge, asztaldíszek, kopogtatók, illatos füzér, mécsesek. Mindez tíztől kettőig.

Ha a karácsony pogány gyökerei vagyunk kíváncsiak, látogassunk el Budaörsre (az igaziba, nem a lapos konténer városba, még hozzá a Városi Régészeti kiállításra) a Saturnalia-ra szombaton négytől. A római korban az év végének egyik legfontosabb ünnepe volt a Saturnalia, amelyen minden polgár zajos mulatozások közepette vett részt. Megkóstolhatjuk a római ételeket és italokat, felvehetjük a korabeli ruhákat, fegyvereket és hangulatos antik játékokkal ismerkedhetünk az eredeti tárgyak között. A gyermekeket korabeli kézműves foglalkozás és játékos feladatok is várják.

Klasszikus karácsonyi program a nagyobbaknak a Diótörő megtekintése. Ezúttal nem az Operában, hanem jégen, a Duna Plaza mellett (elérhetőség: 20/577-1282). A sztoriról annyit, hogy a fantázia nagymestere, E. T. A. Hoffmann agyszüleménye Marikáról, akinek álmában életre kelnek a tárgyak és eltorzul a családtagok viselkedése. Ha most vasárnap nem érnénk oda háromra, hát 23-án, 27-én, 28-án és 29-én is megtekinthetjük a jeges balettot.

A távoli Óbuda lakóinak sem kell karácsonyi program nélkül izzadni otthon a panelmelegben. Az ÓMK készült: vasárnap tíztől Betlehemi történet - a Maszk Bábszínpad előadása. A népi, bábtáncoltató betlehemezés hagyományait felelevenítő játék, amely az egyik legősibb, úgynevezett "titiri" technikát jeleníti meg. Népdalokkal, régi egyházi dalokkal, Károli Gáspár Biblia-fordításából vett részletekkel. Utána kézműves műhely, ajándék, mézeskalács, üdvözlőkártya kerülhet ki az ügyes kezek alól.

A legkisebbeknek szól az Alma zenekar varázskoncertje a Pöttöm Panka játszóházban szombaton fél egykor (bár ők olyankor szundizni szoktak, nem?). Mindenesetre aki mégis éber, vagy zenére aludna, annak irány a Reitter Ferenc utca 22.

A másféle varázslatokra és csodákra vágyó nagyobbak pedig ellátogathatnak szüleikkel a Harry Potter-klubba, a MOM-ba, szintén szombaton. Mozizás és játéknap, a részleteket nem árulták el, csak a riasztó fergeteges szóval jellemezték. Bátraké a szerencse!

A legmonstrébb programmal a Néprajzi Múzeum várja szombaton az adventezőket. Kicsit késői a program, ezért inkább felnőtteknek való, mint gyerekeknek, vagy esetleg későig bulizgató gyerekeknek. A nappali programok így alakulnak: egész nap karácsonyi vásár és játszóház – üvegkép-festés, üdvözlő kártyák és szambából, csuhéból, gyékényből karácsonyfa díszek készítése. Négykor a Kaláka gyerekműsora, a „Szabad-e bejönni ide betlehemmel?”. Vasárnap tizenegykor Szamos szaloncukor-készítő bemutató.

Az esti programok Csillagzene névre hallgatnak, s az énekelt vers köré szerveződnek. Szombaton hattól, még gyerekkompatibilis időpontban Sebőék, a klasszikusok, majd fél nyolctól Sebestyén Márta, kilenctől még egyszer Kaláka, rengeteg verssel. Fél tizenegytől Lovasi Lackfi-versekkel – én, az úgy maradt Lovasi-rajongó természetesen már megvettem a kis albumot, szerintem érdemes meghallgatni, összepasszolnak Lackfival jól. Még éjfél előtt Palya Bea, utána pedig a Rackajam.

A Szülők Házában Fényünnep néven futnak a karácsonyi programok szombaton egész nap. Az obligát kézműveskedés és ajándékkészítés mellett déltől receptcserebere, a vendég Nagy Judit televíziós műsorvezető, és férje Kolessár Krisztián, a Napról napra internetes honlap (www.naprolnapra.hu) főszerkesztője, és pár hónapos kislányuk, Johanna. Öttől A kis Trebla, a bárány  az Apró Színház előadása.

Végül egy karácsonytalan program: az Őrmezei Közösségi Házban mackókiállítás lesz a a rákócifalvi Mackó Múzeum vendégeskedésével egész decemberben. Lesz antik, retro és kortárs mackó. Cím: 1112 Cirmos u. 8.Telefon: 310-0644.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek