Ma már a Mikulás is tanult ember

Ma már nem öltheti fel akárki a Mikulás jelmezét: minősítő rendszer létrehozásáról írtak alá szerződést a magyar Mikulások csütörtökön és egyben bejelentették a Magyar Mikulás Szövetség megalakulását is, adta hírül az MTI.

Négy nagyszakállú, hamisítatlan, igazi magyar Mikulás és egy krampusz fogadta az újságírókat a Kempelen Farkas Hallgatói Információs Központban megtartott sajtótájékoztatón, amelynek szervezői elmondták: Mikulásnak lenni hivatás, de egyben üzlet is. - Olyannyira hogy az utóbbi években felhígult a "szakma", ezért az ország legrégebbi Mikulásai küzdenek az alattomos álmikulások és az üzleti tisztességtelenség ellen - hangoztatta Bálint György, az ügyet felvállaló produkciós iroda vezetője.



Ezért a Mikulásnak jelentkezőknek nem árt - igaz, nem is kötelező - iskolapadba ülniük. Tanulnak majd drámapedagógiát, pszichológiát, sminkelést és foglalkoznak velük színészek is.
 Erre már nincs szükségük az olyan kipróbált Mikulásoknak, mint a tájékoztatón jelenlévő, legautentikusabb, Nagykarácsonyból érkező, valódi szakállas úr és azoknak a kollégáiknak sem, akik évek óta megelégedésre végzik dolgukat. Akik tehát ezután rendelnek Mikulást akár otthonra, akár iskolába vagy vállalati ünnepségre, nem árt, ha előbb kifaggatják a fehér szakállt-piros köpenyt felvevő urakat, hogy végeztek-e Mikulásaik ilyen tanfolyamot.
Bár a Mikulások fő feladata, hogy a gyerekeknek örömet okozzanak, ezt természetesen nem ingyen teszik. Háromezertől százezer forintig terjed a tarifa alkalmanként, amint azt az MTI munkatársa megtudta.
 A tájékoztatón az is elhangzott, hogy a régi legenda eredete ma már a homályba vész és félő, hogy egyre inkább elüzletesedik a dolog. A magyarországi bevásárlóközpontokban - amerikai mintára - akár december 24-ig is körbesétálnak a magyar Santa Claus-ok, amire a jelenlévők szerint nincs szükség, hiszen így elvész december 6. varázsa.

Ennek azért is örülhetünk, mert megszűnhet az a nyomasztó érzésünk, hogy gyermekünk télapóba vetett hitét megingatja valami alkalmi mikulás, aki szakmai tudás nélkül és kilógó farmernadrágjával zúdítja rá a rideg valóságot: A mikulás igaziból a sarki hentes!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek