Hétvégi programok: utazzunk Meseországba!

Ezen a hétvégén is érdemes a Jövő Háza felé vennünk az irányt: nem csak a szokásos családi szombattal, de számos egyéb érdekességgel is találkozhatunk. Minden a mesék és a fantázia jegyében.

Elsőként ajánlom nagy kedvencemet, a Csodák Palotáját, ahol a szokásos csodálkozáson túl különböző trükkös-tükrös illúziókat láthatunk és ismerhetjük meg a rejtélyek magyarázatát. Kiderül, mi van a tükrök túloldalán, megmenekülünk a végtelen labirintusból, mosolyt csalunk a vicsorgó arcra, és színessé válik a fekete-fehér. Mindennap tizenegytől.

Azért a családi szombat se smafu: reggel a babák iszapföldre utazhatnak (hű! De hogyan?), a kézműves foglalkozáson lesz hajóépítés, magból rakhatunk kim képeket és zöldségből faraghatunk szobrokat. Háromkor gyerek-irodalomóra Lackfi Jánossal és a zoknipofájú versekkel, majd hogy ki ne essünk az irodalmi ritmusból, négytől Sebőék Lázár Ervinre alapuló zenés mesejátéka, az Erdei dalnokverseny, nem csak felnőtteknek, hanem gyerekeknek is.

A Jövő Háza épületeiben lesz egész hétvégén a Gyerekszem Filmfesztivál zárórendezvénye is. A fesztiválra hattól tizenkilenc éves korig jelentkezhettek gyerekek saját készítésű filmekkel, melyekhez szakmai segítséget is nyújtottak a szervezők. A majd kétszáz alkotás közül most eldől, hogy ki a nyertes. Azonban nem is ez a lényeg, hiszen a filmezéssel kapcsolatos programon bárki részt vehet. Mindenki találhat magának valót: reméljük, az eső nem mossa el a szabadtéri fegyver- és pirotechnikai bemutatót. Ha mégis, benn az épületben beöltözhetünk rendőrnek, tűzoltónak, katonának, hercegnőnek, sőt, le is fotózkodhatunk új ruhánkban.

Kedvencem a maszkmester, aki a kicsiknek bohóc- és különböző állatos maszkokat fest, a nagyobbak nappali és alkalmi sminket kaphatnak, a legbátrabbak pedig lőtt és vágott sebeket vihetnek haza, az otthoniak ijesztgetésére. („Szia, anya, apával játszottunk, kicsit leestem a hintáról, de nem gáz, jól vagyok! Ja, hogy összevarrták a fél szemem és van egy véres seb a homlokomon? Oda se neki! Anya, mi baj van, miért vagy olyan sápadt?”) A nagyobbak rajz- és gyurmafilmet is készíthetnek, beavatják őket a digitális történetmondás mikéntjébe, mindenki kiélheti alkotó fantáziáját.

A kis fotósoknak most is a Ludwig Múzeum különleges kézműves foglalkozását ajánljuk szombaton fél tizenegytől. „Vágd szét a világot és rakd össze újra!” címmel fotó és képmontázsokat készíthetnek, derítéssel, saját készítésű fekete-fehér sablonok felhasználásával.

A Millenárishoz hasonlóan a Kossuth Klub is gyerekirodalomban utazik szombaton, játszóházukban készíthetünk mesekönyvet, lefesthetjük üvegfestékkel kedvenc hőseinket, vagy megformázhatjuk őket selyemből. Délután pedig zenés diafilmes mesélgetés lesz, vigyük el a porontyot, hátha leveszik vállunkról a délutáni altatás terhét!

Ha valaki csak egy kellemes délelőtti matinéra vágyik a fagyos-szeles vasárnap délelőttön, annak a MU Színházban játszó Napsugár Bábszínház vendégjátékát ajánljuk tizenegytől. A sztori a szokásos: az erdő mélyén élnek a szegények, kunyhóban, de azért semmi gond, szomszédban  nő a kiszáradtjávorfa. Titokban ez a tündérek palotája, szülötte pedig Ágrólszakadt Tilinka, aki csodás kalandok után elnyeri Körmice királykisasszony szerelmét, és ő lesz a muzsikusok királya. Hmmm. Szerintem ha megnézzük, biztos kiderül, hogy mi az összefüggés.

A legnagyobbaknak és lelkes szüleiknek melegen ajánlom a társasjáték-találkozót ugyancsak vasárnap tizenegykor a Hegyvidéki Művházban. Kiderül ugyanis, hogy van élet az Uno-n és a Capitaly-n túl is, például lejátszhatjuk újra Sztálingrádot, avagy harcolhatunk Brezsnyev elvtárs ellen és mellett, de ennél nyugalmasabb és viccesebb újdonságokkal is találkozhatunk a rengeteg táblás játékot felvonultató klubban, ahol nem utolsósorban az is kiderül, hogy mennyire jó dolog minimum négyen lenni, mert például egyedül nem lehet igazán jól játszani, de még ketten se nagyon.

Mivel a sok csúnya felhő miatt rég láthattuk az égen a csillagokat, bepótolhatjuk a dolgot a Planetáriumban, elvégre nemcsak én, hanem minden ötödik gyerek űrhajós akar lenni hatévesen. Egész nap változatos előadások, a Süni és a csillagok és A Nap családja kifejezetten ovisoknak szól, de vannak Földönkívüliek is. Vigyázzunk, nehogy kis Scully és Mulder váljon a porontyokból.

Végül ha az igazi nagy felhajtás szeretjük, túl nagy a csend otthon, rég nem mozogtunk egy jót, izgulunk az egészséggel és táplálkozással kapcsolatos témákra, avagy éppen cukorbetegek vagyunk, akkor nézzünk ki a SYMA csarnokba, ahol az Egy csepp figyelem Alapítvány a cukorbetegek világnapja alkalmából vasárnap ingyenes családi egészségnapot szervez. Sztárt sztár hátán láthatunk, ha szerencsénk van, megérinthetjük Szellő István öltönyujját vagy Tóth Vera tunikarojtjait. Azért lesz értelmes program is: egy nagy csomó ingyenes mérés, délelőtt Béres Alexandra tart gyerektornát, majd Gryllusék lépnek fel. Szerintem a Csonka András koncert épp alkalmas arra, hogy közben kivigyük a porontyot a friss levegőn altatni, és akkor délután felfrissülve hallgathatjuk meg a kicsik boogie-ját, a Kolompost.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek