Választási lehetőséget kapnak az otthon szülők

Elkészítette az otthon szülés feltételeiről szóló javaslatát az Egészségügyi Minisztérium - jelentette be Horváth Ágnes tárcavezető pénteken, Budapesten. A szabályozás három szintű lesz, és nem ösztönözni kívánják az otthon szülést, hanem a választás lehetőségét és a felelősségi kompetenciákat kívánják meghatározni - mondta a szakminiszter. A tárca javaslata szerint az anya választhat majd, hogy szülésznő vagy szülész-nőgyógyász segédkezzen a szülésnél, előbbinek azonban rendelkeznie kell a megfelelő képzettséggel, gyakorlattal.


Ugyanakkor két szakember jelenléte mindenképpen kötelező lenne, illetve értesíteni kell a háttérkórházat, ha a szülés megindul, írja az MTI. A javaslatról jövő héten társadalmi vita kezdődik, a törvénymódosítások január 1-től lépnek életbe.

Horváth Ágnes elmondta, hogy a képzési követelményeket a Egészségügyi Szakképzési és Továbbképzési Intézet dolgozza majd ki, amely szervezet fél évet kap erre. A tervezett otthon szülések legfőbb követelménye az újszülött biztonsága, de a minisztérium szem előtt tartja, hogy az anyának legyen lehetősége választani az intézményi és az azon kívüli szülésben.

A háromszintű szabályozás egyike az, hogy az egészségügyi törvényben rögzítenék az anya önrendelkezési jogát, míg az egészségbiztosítási törvényben teremtenének lehetőséget az otthon szülés társadalombiztosítás általi finanszírozására - ismertette Horváth Ágnes.

A tárcavezető elmondta még, hogy kormányrendelet határozza majd meg az intézményen kívüli szülés részletes szabályait. Ebben a rendeletben fog szerepelni, hogy kik és milyen képesítéssel vezethetnek le otthon szülést, számol be az MTI. A miniszteri rendelet pedig a megfelelő szakmai feltételeket rögzíti, vagyis azt, hogy milyen esetekben engedélyezhető a kórházon kívüli szülés, illetve azok eszközök listáját is tartalmazza majd, amelyek rendelkezésre kell hogy álljanak - közölte a politikus.

A közelmúltban több olyan eset is történt, amikor mentők segítségét kellett kérni kórházon kívüli szülésekhez. Magyarországon évente mintegy 500-600 gyerek jön a világra kórházon kívül. Az ügyben az ombudsman, a szakmai szervezetek és a szakorvosok is megszólaltak a közelmúltban.
Oszd meg másokkal is!
Mustra