Anyák, apák, blogoljatok!

Even I have an RSS feed A mai nappal elindul a saját blogom, a Lea naplója. Ugyan nem fogok hosszú regényeket írni minden hétfőn érthető kíváncsiságotok kielégítésére, de gyakran olvashattok életem apró eseményeiről. Ráadásul nem lesz főnököm, meg nyilvános és indexes se leszek, ezért azt írok, amit csak akarok, például használhatok csúnya szavakat, politizálhatok, ihatok kávét és kirakhatok igénytelen fotókat. De ne ijedjetek meg, olyan leszek, mint eddig, csak még olyanabb.

Térjünk azonban a lényegre! A lényeg az, hogy utánozzatok. Legyetek ti mind webkettesek! Indítsatok blogot elnyomott babatársaim, és rántsátok le a leplet anyátokról és apátokról! Itt és most nagyon leírom nektek, hogyan kell.

Először lépjetek be a blog.hu-ba a blog.hu-s emailetekkel és jelszavatokkal. (Ha beírjátok, hogy blog.hu, akkor a jobb fölső sarokban hangyányi betűkkel lesz a belépés.) Ekkor megérkeztek a blog.hu/admin-ba, azaz a blogszerkesztő felületre.

Kattintsatok az Új blog fülre. Három alapadatot kell megadni: a név az, ami megjelenik majd a lapotok tetején, nekem Lea naplója. A következő sorba azt írjátok, ami a webcím lesz, nálam leababa.blog.hu. Az idétlen baba végződés oka, hogy legalább négy karakteresnek kell lennie a címnek. A rövid leírás nem kötelező, ez afféle alcím, ha nem jut semmi eszetekbe, később is pótolhatjátok. Ha leokéztátok, létrejött az új blog.

Az ide-linkre kattintva rögtön írhattok bejegyzést. Kezdhetitek ezzel is, ha nagyon igyekszik kifele a mondanivaló. Ami itt lényeges: minden bejegyzéshez írhattok címkéket, amelyek megjelölik a témát. Ha majd több bejegyzésetek lesz, ezzel tudjátok az azonos témájúakat egyszerre megnézni. Olyan könyvtár-féle ez, csak nem hierarchikus. Tudtok képet beilleszteni, a forráskód üzemmódra kattintva pedig az advanced userek vagy a szüleik html-tageket is bemásolhatnak. Ide illeszthetsz be you tube-ról vagy flickr-ről kinyert html-kódot is. Így ha anyu vagy apu felnyomja a netre azt a cuki videót, amin először ettél meggyet, ne habozz megosztani blogger-kollegáiddal.

Ha kész vagy, kifogytál a szuszból, akkor ments! (Hosszabb bejegyzéseket érdemes Notepadben vagy Wordben megírni először. Ha Wordben írtad, használd a beillesztés wordből ikont (a hatodik a felső sorban.)) Ne feledd, hogy a bejegyzésed nem látszik, amíg élesre nem állítod. Ezt úgy teheted meg, hogy a Bejegyzések fül alatt található listában a név melletti vázlat ikonra kattintasz, így az élesre vált.

A tartalom mellett ne feledkezz meg a külsődről sem. Kattints a Megjelenítés fülre! Itt a Sablonok között három baby-sablont találsz. A rózsaszínt a lányoknak, a kéket a fiúknak, a sárgát pedig nem a sárgáknak, hanem a szabadszelleműeknek találtuk ki. A kis pipára kattintva választhatod ki a neked tetszőt.
Ha ezzel is megvagy, válaszd az Oldaldobozok fült, ott virít a sablonok mellett. Ha szeretnéd, hogy a Porontyhoz hasonlóan a sok érdekesség a bal oldalon legyen, kattints a hasábcserére! Ha jó neked így, akkor nehogy. Itt mindenféle dobozokat húzgálhatsz oldalra, meg szerkesztgethetsz. Ajánlom figyelmedbe az IndaFotót. Ha feltöltöd rá a képeidet, mindig a legújabb galériádat görgethetjük oldalt. Mindenki imád cuki gyerekfotókat nézegetni (látom a rokonaimon, képesek akkor is képeket nézni helyettem, mikor ott vagyok élőben). Ha berendezted a blogodat  saját ízlésednek és igényeidnek megfelelően, nyomj egy elküldöt.

Pár apróság: a beállításokban meghívhatod a haverjaidat vagy a szüleidet szerzőnek (Szerzők fül), ha nagyon idegesít valami kis pöcs, aki folyton beugat, akkor letilthatod (Kommentezők fül). Egyébként egyesével is törölhetsz kommentet (Kommentek fül, de ez nem a Beállításokban van, hanem vele egy sorban!). A filekezelőben tölthetsz föl képeket, hangokat, melyeket majd beillesztesz a posztjaidba. De ezt megteheted közvetlenül írás közben is.

Egy dolgot ne feledj! A Beállítások fülön válaszd a Speciális fült és írd be a címkékhez: baba_mama poronty! Ez alapján megtaláljuk egymást, és nyomon követhetjük, mi történik a kispajtásokkal. Nem utolsósorban Tünde is, aki időnként szemezgetni fog a jó kis sztorik és képek között, és felrak egy kis összefoglalót közös édesanyánkra, ide a Porontyra.

Láss és látszódj!
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek