Életveszélyes állapotban vittek kórházba egy otthon szülő anyát

Életveszélyes állapotban vittek kórházba egy otthonszülő anyát és csecsemőjét péntekről szombatra virradó éjszaka Budapesten - hangzott el a TV2 hírműsorában. Az anya az orvosoknak azt mondta, hogy tervezett otthon szülés volt. Orvost vagy bábát nem találtak a lakásban a helyszínre érkező mentősök. Ezt az Országos Mentőszolgálat szóvivője is megerősítette a hírműsornak. Az anya jobban van, a csecsemő egészséges - közölte a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház ügyeletes orvosa az MTI érdeklődésére szombat este.


Az ügyeletes orvos elmondta, hogy a köldökzsinór még nem volt elvágva, a méhlepény pedig még az anyában volt. Az orvosok úgy tudják, hogy az anya már a második gyermekét akarta otthon szülni és már az első szülésnél is hasonló komplikáció miatt kórházba került, írja az MTI. Az anya már jobban van, ugyanakkor az orvosok szerint, ha nem kerül kórházba, a vérveszteség miatt meghalhatott volna.

Győrfi Pál megerősítette az információt, hogy az éjszaka otthon szüléshez riasztották a mentősöket. Mint mondta, szakszemélyzet a mentők kiérkezésekor nem volt a helyszínen. A szóvivő azonban nem közölt részleteket az esetről a betegjogokra hivatkozva.

Mivel az orvos vagy bába, aki a szülést vezette, nem várta meg a mentőket a vérző nő mellett, a kórház hivatalból feljelentést tesz segítségnyújtás elmulasztása miatt - hangzott el a híradóban.

Korábban szeptember közepén meghalt egy újszülött Budapesten, akit otthon akart világra hozni édesanyja egy XII. kerületi születésházban, de a szülés során komplikációk merültek fel. A rendőrség az ügyben közigazgatási eljárást indított.

Az eset kapcsán szakmai vita bontakozott ki, miközben az Egészségügyi Minisztérium közleményben tudatta, hogy a közeljövőben szabályozni fogja az otthon szülések szakmai és finanszírozási kérdéseit, mivel Magyarországon jelenleg teljesen szabályozatlan körülmények között hozzák világra gyermeküket az otthon szülő anyák.

Szinte András, a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház ügyeletes orvosa az MTI érdeklődésére elmondta, hogy az anya jobban van, a csecsemő pedig egészséges. Megerősítette, hogy az anya már második alkalommal került a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórházba ugyanezzel a problémával.
Oszd meg másokkal is!
Mustra