Hétvégi programok - variációk az ünnepre

Ha a hosszú hétvégén nem molotov-koktélt gyártunk és még kicsik a porontyok az adekvát telefonfülke-döntögető mulatsághoz, akkor se essünk kétségbe, lesz mit csinálni.

Az e hétvégi programkínálat legnagyobb előnye, hogy minden műfajú és fajtájú elfoglaltság megtalálható benne. Ennek különösen azért örülhetünk, mert az időjárás is épp ilyen lesz: hol esős, hol szeles, hol mind a kettő, de leginkább hideg. Viszont ha kisüt a nap, akkor tipikus késő őszi kiránduló idő. Ezért csak nézzünk ki az ablakon és válasszunk a lehetőségek színes palettájáról!

Ha netán mégis sütne, akkor kattintsunk a www.kirandul.hu-ra, ahol részletes túraajánlatokat olvashatunk a Budapest környéki hegyek és falvak érintésével. Nem csak az útvonal és a látnivalók, de a megközelíthetőség és az ajánlott életkor is meg van adva.

A nyugodt ücsörgést, csendes mesehallgatást kedvelő kicsiknek ajánljuk a Pagony programjait: pénteken ötkor mind a kettő Pagonyban Mesélő Pagony, mesével, rajzolással, énekkel, mondókákkal.

Az irodalmi vénával megáldott nagyobbacskáknak két ajánlatunk is van. Egyrészt tart még a nagyszerű VersFesztivál a Merlin Színházban, ahol különböző vidám színműveket és előadásokat tekinthetünk meg, előadóesteken vehetünk részt (ez inkább a szülőknek való). Nagyobb gyerekeknek ajánljuk szombaton 12:45-kor a Pázmán lovagot, majd az Übü királyt.

Másrészt vasárnapig még gyorsan beküldhetik műveiket a Meseíró pályázatra, ahol a 100 éves Pál utcai fiúk emlékére a Füvészkertben játszódó mesét írhatnak az általános iskolások egytől öt oldalig. Részletek itt.

A szavak helyett a zenét előnyben részesítő ovisok vigyék el a szüleiket vasárnap tízre a Cserepes Házba, Zuglóba (Vezér utca 28.), ahol magyar táncház lesz. Nem csak táncra, de mesére, mondókára és teljes körű lefárasztásra számíthatunk.

Nekik igazi szórakozást jelent majd a Millenáris megszokottan színvonalas hétvégi gyerekprogramja, ahol a reggeli ringató foglalkozást követően olyan dzsessz zenészekkel játszhatnak együtt, mint Dés András és Balázs Elemér. Déltől zenei-drámai kreatívkodás következik, majd A brémai muzsikosok diafilmen, élőhangszeres aláfestéssel. Délután kézműveskedés, hangszergyártás, négytől pedig a Karaván együttes, egy cigány család zenél, mindenféle zenei irányzatokat ötvözve muzsikájukban. Táncolni nem csak lehet, de kötelező is!

Az ünnepi hétvégén természetesen Állam bácsi is szervez nekünk programokat - és nem is feltétlenül rosszakat. Az én fantáziámat az alábbi indította be: "díszletfalak és korabeli járművek segítségével egy forradalmi harcokban szereplő utcarészlet kerül kialakításra, melyet több videokamera vesz egyszerre. Az önként jelentkező gyerekszereplők ebben az utcarészletben mozognak. Feladatuk: egy lyukas nemzeti zászlót egy kapualjból kilépve, az utcán lévő járművek között átfutva, egy harci jármű tetejére kitűzni. A forgatásról készült kb. 1,5 perces filmetűdöket a szereplők DVD-n ajándékba kapják." Remélem, a géppuskatüzet nem imitálják. A képregény-fanoknak 42 darab történelmi témájú plakát tesz a kedvére az ex-Felvonulási téren. A nagyobbaknak hasznos lehet az emlékpontok felkeresése, ahol kicsit érdekesebb tálalásban hallanak azokról a cseppet sem sajnálatos eseményekről, amelyekig az iskolai történelemoktatás annál sajnálatosabban szinte soha el sem jut. Corvin, Kossuth és Gellért tereken, meg persze a Felvonulásin ez is.

A kicsit régebbi hadi eseményeket kedvelő, lóról hátrafelé profin nyilazó srácok kerekedjenek fel és ügessenek be a Nemzeti Múzeumba, ahol személyesen Julianus baráttal, IV. Béla királlyal, Batu kánnal és egy korabeli várépítőmesterrel találkozhatnak. Megismerkednek a 13. századi Magyarországgal, a mongolok történetével és birodalmi törekvéseivel, a tatárjárás utáni újjáépítéssel. Útközben nyilazzanak le egy-két járókelőt, akkor biztos meglesz a fejenkénti ezres a belépőre. Mindez szombaton fél tizenegytől.

Ha inkább a gyárakra, semmint a régi idők vagdalkozásaira indul be gyermekünk, akkor ne hagyjuk ki a Budapesti Őszi Fesztivál Városi Sétáit. Most szombaton a Kelenföldi Hőerőműbe mehetünk el. Ha nem akarunk ennyire rizikós vállalkozásba fdogni, csak menjünk a Közlekedési Múzeumba és a PeCsába, ahol vonatokat fognak nagyközönség előtt restaurálni, illetve repülők és mozdonyok működésével ismerkedhetünk meg, többek között a Szputnyik fellövésének évfordulója alkalmából. Nem mellesleg éppen ezen a hétvégén lesz a Kézműves Kiállítás és Vásár, ahol nem csak a pénzünket szórhatjuk, de mind a hagyományos népi, mind a modern kézműves- és hobbytechnikáékat elésajátíthatjuk.

Ha a művészetek és a technika mind csak smafu (kamaszodó) gyermekünk szemében, mert már apró korában is a világ jobbításáért dobogott kis szíve, karácsonyra cserepes fenyőt vettet velünk és nem csaphatjuk agyon a szúnyogot sem, akkor küldjük el a Világrendetlenségi Fesztiválra. Az utcaszínházas demonstrációval induló eseményen dokumentumfilmek, beszélgetések, kiállítások szedik szét és rakják újra össze a globalizáció, szegénység, szolidaritás és aktivizmus kérdéseit. Péntek az élet és az élelem napja. Címszavakban: lázadás a tányérban, bio-vándornők, nagytőkés akció – igazán rejtélyesen hangzik, nem? Szombaton pedig asztal nélküli kerek-beszélgetés, klímatábor, ide az erőt! Azt hiszem, nem baj, ha így október 23-a tájékán az értelmes lázadás mikéntjét is megtanulják.

Oszd meg másokkal is!
Mustra