Hétvégi programajánló: Lamborghini, levéltár

Itt az ősz, egyre inkább beszorulnak a gyerekprogramok a különböző művházakba és szórakoztató központokba. Azért még találunk egy-két különlegességet, ha akarunk.Ott van például a Kulturális Örökség Napja, ahol ha egy pillanatra félrenézünk, már is kis levéltárost vagy történészt nevelnek amúgy nagyreményű csemeténkből. A szokásos gyerekprogramok egy kis történelemmel és levéltárral megbolondítva (ki gondoná, hogy ilyen poros helyen lakik a kult. ör.?) így néznek ki: oklevélkészítés merített papírból, viaszpecsét, színezés, keresztrejtvényfejtés, memory, puzzle. Mindez természetesen a Magyar Országos Levéltárban, szombat-vasárnap 10-17-ig. Közben a Palotában, vasárnap ebédidőben reneszánsz tánc és kosztümös fotózkodás. Királykisasszony jelölteknek melegen ajánljuk.

Aki az eredeti reneszánsz királylányság helyett annak modern giccs-verziójára éhes, az ne habozza a szombatot a Disney-napi Hercegnőbálon tölteni, a Millenárison szombaton tíztől. (Miért is gondoltam, hogy egy bál este, de minimum délután van? A Hamupipőke nem sötétben játszódik?) Lesz a helyszínen jelmeztár, de aki otthon csinál Disney-gúnyát, az akár nyerhet is valamit. Most akkor megpróbálom elképzelni azt az ajándékot, ami kárpótolna egy több napos kis hableány ruha előállításáért. Nem sikerült. Aki azt mondja, hogy a gyermeke mosolya, az szerintem egy Disney-film szereplője. Mesesziget, zene-bona, ilyesmik, hogy ne csak a jelmezezés legyen.

Pécsi olvasóinknak ajánljuk az Earthdance Fesztivált szombaton. Este is jó lesz a buli, de a lelkiismeretes családanyák és –apák addigra már az apró dedeket tutujgatják, viszont délelőtt bulizhatnak ők is, családos jeggyel, családostul. Az Earthdance egy amolyan nemzetközi békeközpontú hippi hangulatú cucc: éjjel egykor két szoptatás között mormoljuk el a Prayer for Peace-t, ha jót akarunk. A globális rezonancia állítólag jót fog tenni a vizeink védelmének, de azért szerintem az se baj, ha szappanozás közben elzárjuk a csapot. De vissza a programokhoz: lesz 10-kor bábelőadás ovisoknak, majd bűvész, amerikai, délszláv és magyar népzenék. Állandó jelleggel játszóház: délelőtt magyaros, délután indiános arculat. Közben a vadócoknak kerékpáros vetélkedő, streetball, extrém sportbemutató (azt szerintem bármelyik gyerek lenyomja otthon is), tollaslabda, pingpong. Nyugisaknak logikai és táblás játékok, lövészet, vasútmodell és íjászat. Csak halkan súgom, hogy a nappail jegy este is érvényes. Ha netán eléggé lefáradt volna ő, de mi nem (lehetetlen).

Ha nem csak a vizeinkért szeretnénk karmikus energiát mozgósítani, akkor menjünk el a WWF klímaturnéra, mert a környezettudatos generáció kinevelését sem lehet elhanyagolni. Otthon megvalósítható, praktikus energiatakarékos megoldásokat láthatunk a klímaturné során, amely Budapestet és hat vidéki várost érint szeptemberben. Megtudhatjuk, hogyan lehet otthonunk energiatakarékos, tesztelhetünk hibridautót, sőt, nyerhetünk is egyet egy hétvégére. A helyszínek: szeptember 14., péntek - Kecskemét, Erdei Ferenc Műv. Központ előtt, szombat - Szolnok, Cora parkoló, vasárnap - Szeged, Széchenyi tér. Két hét múlva szombat-vasárnap Budapesten.

Ha valakinek autómániás fiúgyermek és dél-magyarországi lakóhely adatott, ne habozzék felkeresni a békéscsabai Városi Sportcsarnokot a hétvégén, luxusautó-kiállítás lesz Pár példa: 18 személyes luxuslimuzin és Lewis Hamilton McLaren Mercedese. Csak győzzük elmagyarázni, hogy apu és anyu miért inkább egy Suzuki Swiftet vett részletre, és miért nem viszünk haza egy szem Lamborghinit sem.