Hétvégi programajánló - esőűző fesztiválok

A hétvégén állítólag abbamarad vízözönszerű esőzés, direkt azért, hogy egy hét bezártság után végre kimozdulhassunk a csemetékkel. Budapest különböző kerületei kínálnak az iskola- és óvodakezdéstől elpilledt családoknak kimenős programokat.

A legviccesebb egyértelműen a Hajógyári-szigeten a Libero Családi Nap lesz, ahol az erre fogékony apák pelenkacserélő-versenyen vehetnek részt. Ebből is látszik, a nap célja a nemi sztereotípiák erősítése (az apák csak viccből pelenkáznak), de ha beleolvasunk nagyszerű reklámjukba, ez végképp egyértelművé válik: „Amíg a srácok - a teremtés koronái - a hatalmas focikapuban kapusként vagy csatárként gyűjtik a legtöbb kifogott lövést, vagy éppen ügyesen bevarrt gólt, az anyukák a lányokkal kézműves foglalkozásokon tölthetik el az időt, vagy a hennafestés rejtelmeivel ismerkedhetnek, és sminktanácsadáson vehetnek részt.”. Aki el tud vonatkoztatni a bugyutaságtól, annak a szokásos ugrálóváras-arcfestéses gyerekszórakoztató programokban lesz része – a kicsik élvezni fogják, ők úgyse tudnak olvasni.

A kicsi és kicsit nagyobb gyerekkel is rendelkező családoknak ajánljuk az I. Békás Piknik és Ártér Open Csocsó VB-t. A lényeg: Ártér Kultúrpark, szeptember 8-9, Római part, Királyok útja 225, óriás kivetítőn, bajnokokkal csocsózhatunk, míg sportkommentátor gyűri az időt maga alá. A kisebbeknek játszóház, Kaláka, Palya Bea és tényleg nagyon izgalmas programok. A legjobb a játék cserebere és bolhapiac, főleg a tárgytúltengésben szenvedő anyáknak. Csak nehogy nagyobb legyen a zsákunk hazafelé, mint odafelé.

A kőbányai Pataky Művelődési Központ Mesefesztivállal várja a legkisebbeket. Szombat délelőtt filmvetítések (Hófehérke, Csizmás Kandúr), majd beszélgetés az alkotóval, délután Harry Potter-kvíz és beszélgetés a fordítóval. Vasárnap egy csomó Disney-filmet nézhetünk meg. Mindkét nap lesz babakiállítás, könyvvásár, íjászat Legolassal, antik olvasószoba a könyvtárban, diafilm vásár, arcfestés, játékkészítés papírból és fonalból, és rengeteg egyéb különleges program. A Kőbányai Családsegítő játék- és könyvgyűjtést is rendez, tehát vigyük, amink fölösleges, ráadásul ha viszünk egy-egy játékot, ingyen mehetünk be a rendezvényre.

Aki nagy felvonulós, bográcsozós tömegrendezvényre vágyik, annak a Szeptemberfesztet ajánljuk, ahol több színpadon egyszerre folyik majd a bográcsgulyás és a Torres Dani, no meg a Levente Péter, lásd a részletes programot itt

Aki kevésbé a zene- és gyerekkulturális, mint inkább a mozgáskulturális cuccokra mozdul, az rögtön vegye útját vasárnap a Millenárisra, a IX. Női Mozgásfesztiválra. Középpontban az aerobik, mint női mozgásforma (ajaj, akkor én nem tudom, mi vagyok), de lesz gumiasztal, 3D-kerék (na ez mi lehet? Illletve hogy tudna egy kerék 2D lenni a mi 3D-s világunkban?), fitball, gerinctorna, nordic walking, kangoo, jump, rocketball, mászófal, darts, ergométer, labdás játékok, bocsa, frizbi, triski, petanque, népi játékok, flingó, intercross; (aki az összeset tudja definiálni, de becsszóra wikipedia nélkül, az kap tőlem egy zsákbamacskát). A gyerekeket addig be lehet suvasztani apuval a gyerekprogramokra, legalább titokban becsipszeznek, és még látványosabb lesz a különbség a kisportolt anyával szemben.

Ha ez a sok kultúrüledék hidegen hagy, viszont kisírtuk a szemünket Katica nagyszerű írásán, és szénné kommenteltük a posztot, akkor dobjuk be a gyerekeket a nagyihoz (illetve mit mondok, egy megbízható babysitterhez) és nézzük meg Martial Fougeron Kisfiam című filmjét a Cirkogejzírben fél háromkor, négykor, fél hatkor és hétkor. A műről annyit, hogy kitörni vágyó kamasz fiú és elnyomó anyai szeretet játssza benne örök konfliktusát.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek