Iskolakezdés: közelharc a Shrekes tolltartóért

Ezek az utolsó pillanatok, de még mindig van időnk, hogy beszerezzünk mindent, ami az iskolakezdéshez kell. Mert a gyereknek össze kell kalapálni az iskolához szükséges (és kevésbé szükséges ) dolgait. És ez nem ám csak egy kis tornazsák, á, nem! Kőkemény listánk lesz.

Klikk!

De vajon mennyire érzi meg a pénztárcánk a vásárlást és tudunk egyáltalán okosan lavírozni majd a színes-szagos és egyszerű dolgok között? Mennyire kell rohangálnunk, mint pók a falon és leölnünk a mellettünk álló anyukát, ha elviszi előlünk az utolsó hercegnős hegyezőt? Hipermarket portya következik, Porontyosan.


A Tescóban meglepően nagy a választék még a polcokon, tulajdonképpen van minden, ami kell. Egyik hiperben sem kaptunk 11 forintért elsősnek való füzetet, csak itt. Persze ez nem Barbie-s, meg cicás, meg Scooby-s meg miegymás, (ami 55-79 forintba kerül), hanem sima mezei füzet.

Az elsősöknek való technika csomag 749 forintba kerül, cserébe benne van minden olyan hasznos kellék, mint folyékony ragasztó, stift, olló, színes lap. Ezzel már nem is kell vacakolnunk. Sajnos elsős kezdő tanszercsomagot nem találtunk összeválogatva, így a kék kockát fehér pöttyökkel, dobókockát, logikai készletet és egyéb fontos darabokat magunknak kell összeállítanunk.

Mindegyik említett darab jó 10 forinttal olcsóbb, mint a Corában és az Auchanban. És ezeken, mondjuk pont nem is látszik, hogy tescós, mert mindenhol egyformák. Tolltartókból nagyon gyenge a választék, ez az a pont, ahol vagy összeszorítjuk a fogunkat és azt mondjuk, hogy veszünk drágán máshol, vagy olyan lesz a gyereknek a tolltartója, mint 120 másiknak a suliban és bevágjuk a 300 forint alatti darabot, ami olyan, hogy lötyög benne minden. A hozzáértők szerint kemény borítású a javallott a piciknek, legjobb, ha mindjárt tele is van. Tisztasági csomagot kaphatunk 250 forintért, de vehetünk mindenféle figurával 500 forint környékén.

Ha ezzel megvagyunk, kicsit lazíthatunk az iskolatáska levadászásával. Lelkileg persze, nem anyagilag. A gyereknek ez a legkézzelfoghatóbb az iskolakezdésben, higgyük el, nagy pillanat az, amikor a gazda és a táska megtalálja egymást. Simán lehet, hogy Pistikénk néhány napig táskával megy majd aludni is. Ugyan a legnagyobb táskaválaszték nem a hiperekben van, ha akarunk azért találunk Micimackóst 1500 forintért, az árak legalja 999 forint (mindhárom helyen), a plafon pedig a Tescóban 7000 forint.

Mivel gyermekünket meg is futtatják majd reményeink szerint, kell neki majd valami tornacipő is. A tanító néni a hagyományos vászoncipőkre esküszik, ami igen pénztárcabarát, 500-ért a miénk, vagyis Pistié lehet. Ezzel gyakorlatilag meg is vagyunk.

A következő állomás a Cora. Ez az a hely, ahol a biztonsági őrök már akkor is ferdén néznek rád, ha közelről nézed behatóan a radírt. Nos, el lehet képzelni, hogy mit szóltak ahhoz, amikor az árakat vadásztuk! A reakciójuk tulajdonképpen érthetetlen, miért ne csinálhatnék listát az árakról. Macska-egér játékot játszottunk, én úgy csináltam, mintha nem írnám fel az árakat, az őr pedig folyton lecsúszott a tettenérésről. Innentől kezdve nem is volt kedvünk vásárolni. A füzetek középkategóriásak, 19 forint a legolcsóbb, a legdrágább pedig 179.

Választék viszont van mindenből bőven, az áru szisztematikusan mesehősök és design szerint kipakolva. A legolcsóbb tolltartó 299 forint, a legdrágább sem ment sokkal 1000 forint fölé. Nagy örömünkre itt viszont kaptunk elsős kezdő csomagot, ami akciósan 549 forint órával, számegyenessel, pöttyös kockával együtt, és vehettünk írószer csomagot is, ami tele volt festékkel, meg temperával, cerkával, és filctollal. A csomag ára 1290 forint, melynek tartalmát külön-külön jóval drágábban válogathattuk volna össze (darabonként átlag 400 forintért).

A másik két hellyel ellentétben itt találtunk tornadresszt (nem kér minden tanító néni), nagyon baráti az ára, 1490 forintba kerül. Tornacipőt 1000 forint fölött kicsivel már fel is pakolhattunk. A legdrágább iskolatáska 8490 forint. Ennél a pontnál már nagyon közel jártunk ahhoz, hogy a biztonsági őr kipenderítsen minket.

S bár három mozdulattal megvásárolhattunk gyakorlatilag mindent Pistinek, kedvünket szegte a folyamatos felügyelet és az, hogy márka szerint volt minden kirakva, nem pedig funkciója szerint, s mire eljutottunk az egyik szigetig, elfelejtettük, miért is mentünk oda.

Az Auchanban az iskola még el sem kezdődött, de a tanszerek árusítása már gyakorlatilag befejeződött. A zsibvásári hangulat inkább a Tescót idézte, itt aztán jegyzetelhettünk kedvünk szerint. Ha volt mit! Az alap darabok még nagyjából megvoltak. A legolcsóbb füzet 24 forintba kerül, ezzel viszi a legdrágábbnak járó pálmát. Vannak viszont Jolly Joker termékek, amiknek nagyon megörültünk. Ilyen a tornazsák, amit máshol még nem kaptunk. A hagyományos zsák ára 399 forint, igen baráti. Mellesleg néhol áraiban is a Tescóval vetekszik a hely, például sehol máshol nem kaptunk filctollat 99 forintért, nem találtunk vízfestéket 125 forintért, stiftet 99 forintért, csak itt. Nem leltünk azonban semmilyen előre összeállított csomagot sem.

Ezek darabjai átlag 10 forinttal drágábbak voltak, mint a Tescóban, ráadásul nagy a harc az utolsó cuccokért a néppel, így momentán elment a kedvünk a molyolástól. Örömmel láttuk, hogy Pisti már 399 forinttól felcsatolhatja a tornacipőjét, ha akarja és ha elég kicsi a lába. A táskaválaszték hasonló, mint a másik két boltban, 999-tól 8000-ig kaphatóak az iskolatáskák. Csendben jegyzem csak meg, hogy azért választani nem tudtam egyik helyen sem közülük, így az még külön kör lesz.

A tolltartók és címkék polcai oly mértékben kiüresedtek órarenddel együtt, hogy gyakorlatilag nem is találtunk belőlük, csak mutatóban, akárcsak a radírokból, hegyezőkből és ollókból. Órarendet konkrétan egy fajtát találtunk 19 forintért, s ezzel meg is nyerte kategóriájában a legolcsóbb díjat. Itt a vége, fuss el véle, a dolgozók ugyanis már töltik fel az iskolacuccok helyeit akciós konyhatermékekkel.

Hogy melyik helyen tudtunk a legjobban vásárolni? Nos, az Auchan olyan, mint egy turkáló, de érdemben nem tudjuk (lehet, hogy csak így a végén) maradéktalanul megvenni a szükséges felszereléseket, ráadásul nemigen érvényesülünk, ha a harcos szellem hiányzik belőlünk.

A Corát a kényelmes szülőknek javasoljuk, akik mindent csomagban akarnak megvenni, vagy azoknak, akik szeretik, ha passzol a legutolsó füzetecske a tisztasági csomag mintájával is. A biztonsági rendszer viszont határozottan tart a DM-es megoldás felé, amikor a nyomodban lihegnek megállás nélkül. Bár az is lehet, hogy csak rosszarcúak voltunk.

A Tesco, dacára annak, hogy mindig megfogadom, hogy nem megyek többet oda, meglepően jól felkészült az iskolakezdésre. Emellett sikerült igazán fogyasztóbarát árakat produkálnia. Nálunk a Tesco a nyerő. Ezzel a körrel rácáfolt a hírére. Vásárlásunk alatt elköltöttünk majdnem egy minimálbért, azaz átlagosan kicsivel több, mint 31.500 magyar forintot és bejártunk több tucat nagy és kis boltot. S még nem ruháztuk fel Pistit, aki kinőtte gyakorlatilag mindenét, a zima meg csak most jön.

Többgyerekes szülők eltapsolhatnak könnyedén akár százezer forintot is. A visszaszámlálás megkezdődött, mindjárt becsengetnek, apu pénztárcája pedig üres, hiszen leharcoltuk rendesen, akárhol vásároltunk. Így elmerenghetünk azon, hogy most már akkor ez így lesz sokáig: nem elég, hogy a nyárnak vége, a fizetésünk a papír- és tankönyvgyárosoké lesz.

Szerkesztőségünk várja azon felvilágosult emberek válaszát, akik pontosan tudják, mire való a pöttyös kék kocka.
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek