Egyre idősebben szülnek az olasz nők

Egyre idősebben vállalnak gyereket az olasz nők, a "Mammák" öt százaléka 40 éves kora után szüli első gyermekét. Ezzel az első gyermeküket 40 fölött vállaló nők arányát tekintve Olaszország áll az első helyen a világon.


Egy frissen közzétett tanulmány szerint Itáliában a gyerekek öt százaléka születik olyan anyáktól, akik negyvenedik születésnapjuk után hozzák világra első babájukat. Egyes régiókban, így például Szardínián, ez az arány 7,2 százalékot is eléri, írja az MTI. 

Az olasz hölgyek egész világviszonylatban is azok közé a nők közé tartoznak, akik későn vállalnak gyereket. A hetvenes években átlagosan 25 évesen szülték első gyereküket, napjainkban Észak-Olaszországban ez 32 évre, délen 30 évre tolódott ki.

A családi állapot is jelentős változásokon ment át a katolikus országban: az utóbbi évtizedben robbanásszerűen, 70 százalékkal nőtt az élettársi kapcsolatból származó gyerekek száma. A 2006-ban született csecsemők 13,6 százaléka olyan szülők gyermekeként jött a világra, akik nem kötöttek házasságot.
Oszd meg másokkal is!
Mustra