Hétvégi programok: Indul a Művészetek Völgye

Csütörtökön kezdődik a programját tekintve talán legösszetettebb fesztiválunk, a Balaton-felvidék kis falvait megmozgató (és fél budapestnyi tömegeket oda vonzó) Művészetek Völgye.



A mai ajánló írója még gyerekcipőben járt, amikor a szintén kiskorú fesztiválon először részt vett, legnagyobb megelégedésére. A helyben készített, virágszirmokat rejtő papírszelet mai napig az asztalfiókot nyomja, felidézendő a kedves emléket.

 

Azóta Kapolcsból egy hat falvas megarendezvény lett, vásárral, sütödékkel és (szerencsére leginkább csak a főúton) hatalmas tömeggel. Egy apró, kultúrára még alig fogékony gyermek birtokában idén kihagyom a fesztivált, de eddig minden évben jól éreztem magam. A Művészetek Völgyében ugyan sokan buliznak, de nem kell feltétlenül bulizni (nem vidéki kis sziget) – lehet csak sétálgatni a kiválasztott faluban, nem kell programról programra rohanni, mindig van mibe beleszagolni, az apróságok az igazán érdekesek, Szőke András téglái, a zsidó temető, ismeretlen együttesek. Sőt, tavaly óta a Rádiójáték Barátok Körének vagyok tagja. A Művészetek Völgye számtalan kiváló gyerekprogramot kínál – tulajdonképpen ideális családi nyaralás – lehet sétálni, kirándulni, ismereteket gyűjteni, alkotni, nézni-hallgatni.

Épp mivel a programok olyan sokan vannak, nehéz kiemelni az ajánlóban egyet-egyet, hiszen rengeteg érdekeset találhatunk. Minden faluban van gyerekjátszó, ahol kézműves foglalkozás van, de nem csak a szokásos – lehet papírt meríteni, korongozni, megnézni, hogy hogyan csinálja a kovács a vasszöget. Van mesélés és bábozás, színház minden mennyiségben.

Inkább helyszínt tudok ajánlani: aki kevés emberre vágyik, az menjen Öcsre, ahol a gyermek- és felnőttmegőrzőben néptánc tanulás és mondókázás lesz. Aki szereti a különlegességeket és a lassúságot (és nem akar nagy tömegben lenni) az menjen a kedvenc falumba, Taliándörögdre. Itt a Mese-hang-Játék programsorozat keretében lesznek hallhatók régi kedvenc meséink.

Pulán a kitartó, kicsit nagyobb gyerekek alkotják majd a gyerekszínház idei gárdáját. Már hagyomány, hogy a Bárka színésznője, Varga Anikó meseelőadást rendez a július 28-án reggel 10.00 órakor jelentkező (és az utolsó napig, a bemutató napjáig kitartó!) gyerekekkel. Jelentkezni lehet színésznek, tervezőnek, súgónak, bárminek, amire egy színházi előadás során szükség lehet. A mindennapos próbák után augusztus 5-én délelőtt résztvevők, szülők, nézők örömére jön a premier és remélhetőleg a siker - de ami ennél talán fontosabb: az életre szóló élmény arról az izgalomról-munkáról-csodáról, hogyan születik a színház. Tíztől kettőig pedig mindennap az apróké a világ Pulán: az Apró kertben játék, mesélés, kézműveskedés, csuhézás, arcfestés várja őket.

Aki inkább a tömegre és a pörgésre szavaz, annak Kapolcson a helye. A számtalan gyerekeknek is jó felnőttprogram mellett a KolibriVölgy külön gyermekprogramokkal várja a kicsiket. A bábozás és a mesélés, valamint a Pagony Kiadó szerzői határozzák meg a műsort. A ZöldVölgyben pedig játékosan megismerkedhetnek a gyerekek a Kis-Balaton egyedi madár- és halvilágával, és még csak fel sem töri a lapát a tenyerüket, mint szegény Tutajosnak.

Ha annyira belassultunk volna, hogy benn ragadunk Budapesten, akkor egy kis késő délutáni szabadtéri mozit ajánlanék a családoknak: szombaton fél öttől a Kossuth téren Lázár Ervin magával ragadó könyvéből, a Berzsián és Didekiből készült film látható. Vasárnap pedig az Utazás az öreg autóval csábít egy kis nosztalgiázásra pár Frakk közé ágyazva.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek