Terhesség ellen blokkolják a petevezetéket

Brit kutatók szerint biztonságos és igen hatékony az a hosszú távú fogamzásgátlási módszer, amelynek során egy apró eszközt ültetnek be a petevezetékbe, így akadályozva meg a spermium és a petesejt fogamzáshoz elengedhetetlen találkozását.


A hosszú távú fogamzásgátlásra (biztos terméketlenségre) vágyó nők leggyakrabban „leköttetik” petevezetéküket, ami műtétet és 4-6 napos lábadozást igénylő beavatkozás. A Conceptus cég Essure nevű eszközével a petevezeték „blokkolása” azonban mindössze 35 percig tartó beavatkozás és akár járóbeteg szakrendelés keretei között is elvégezhető, írja a MediPress.

A petefészekből az érett petesejtek a petevezetéken keresztül jutnak a méhbe, és vándorlásuk során termékenyítődnek meg a hímivarsejtekkel. Férfiakban az ondóvezeték, nőkben pedig a petevezeték lekötése vezethet hosszú távú terméketlenséghez, azonban mindkettő sebészi beavatkozást igényel. Az Essure-módszer lényege, hogy a hüvelyen és a méhen keresztül egy apró eszközt ültetnek mindkét petevezetékbe, amely körül lassan – mintegy három hónap alatt – hegszövet képződik, ilyen módon „belülről” zárva el a vezetéket. A beavatkozás szerencsés esetben alig fél óráig tart és a páciens nem sokkal ezután el is hagyhatja a kórházat.

„Úgy gondolom, hogy ez egy remek módszer” – mondta Dr. T. Justin Clark, a Birminghami Nőgyógyászati Klinika munkatársa. A szakember kollégáival 112 nőn végzett ilyen jellegű beavatkozást. Az eszközök bejuttatása az esetek 92 százalékában problémamentes volt, és 88 százalékban optimálisnak volt nevezhető. Komplikációk az esetek 5 százalékában léptek fel, de mind enyhének minősíthető volt, és a páciensek mindegyike 4 órával a beavatkozás után elhagyhatta a kórházat, számol be a MediPress.

Terhességről egyik nő sem számolt be és a páciensek mindegyike „nagyon elégedett” volt a beavatkozással. „Úgy gondolom, a módszert minden terméketlenségre vágyó nőnek fel kellene ajánlani, bár persze a hatékonyság bizonyításához további vizsgálatok szükségesek. Mindenesetre jelenleg úgy tűnik, hogy ezzel a módszerrel elérhető, hogy mindössze minden ezredik petevezeték-blokkoláson átesett nő essen teherbe” –mondta Clark.
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek