Használt pelenkával fűtenek Berlinben

Egy német alapítvány olyan fűtőberendezést fejlesztetett ki, amely használt pelenkával működik. A speciális készülékben évente 5000 tonna, "biomasszával" töltött pelenkát lehet eltüzelni. A berendezés neve: "Pelenka - Willi", írja az MTI a Die Welt című német lap online változata alapján.


A Libenau Alapítvány egy vállalkozási szövetség, amelyet 135 éve alapítottak. Németországban, Svájcban és Ausztriában összesen 4800 munkatárssal dolgozik, és elsősorban a hátrányos helyzetűek és az idősek gondozásában, valamint az oktatásban folytat tevékenységet.

A fűtőberendezést a Bodeni-tó melletti Meckenbeurenben helyezték üzembe, és a keletkező hővel az alapítvány mosodáját, és az összes épületet ellátják meleg vízzel. A 11 méter magas berendezést Európa szerte találmányként jegyeztették be. Jelenleg 40 különböző intézményből szállítják oda a használt pelenkákat, ebből 26 tartozik az alapítványhoz. A találmány révén évi 350 ezer eurónyi gáz, fűtőolaj és szemétdíjat takarítanak meg, és több mint 2 millió pelenkát égetnek el. A tervek szerint egy fűtőberendezéseket gyártó céggel közösen piacra is dobják a pelenka-kazánt.

"Pelenka - Willi" kifejlesztése ugyanis nem volt olcsó, mintegy 3 millió euróba, vagyis több mint 750 millió forintba került. A legnagyobb gondot az engedély megszerzése okozta, ugyanis a jelenlegi szabályok szerint a pelenka nem minősül fűtőanyagnak, ezért csak hosszas utánjárás és tárgyalás nyomán sikerült a szükséges hatósági hozzájárulást megszerezni, írja az MTI.
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek