Vészhelyzet a strandon

A forró nyár rengeteg családot vonz a vízpartokra, strandokra. Hiába a figyelmeztetés, szinte nem múlik el hétvége vízbe fulladás nélkül, és sajnos sokszor gyermek az áldozat. Hogyan előzhetjük meg a tragédiát?



Jó, ha tudjuk, kisgyerekkel strandolni semmiképp nem pihentető számunkra, ha nincs velünk még egy felnőtt, az újságokat nyugodtan otthon hagyhatjuk és ne számítsunk arra sem, hogy bóbiskolhatunk egyet a fűzfa árnyéka alatt.

A gyereket egyetlen pillanatra ne veszítsük szem elől. Egy túlzsúfolt strandon vagy a Balaton partján elég, ha elmélyülten matatunk a strandtáskában, s a poronty már hetedhét határban jár. Jobb esetben csak enyhe szívrohamot élünk át, és a dedet megtaláljuk a nem messze lévő homokozóban. Csakhogy a víz túlságosan vonzó egy totyogónak, nagy valószínűséggel ebbe az irányba indul a szökés után.

Hasznos, ha a gyerekekre feltűnő színű sapkát adunk, ez egyrészt megvédi őket a napszúrástól, másrészt ha mégis meglépne, könnyebben nyomára bukkanhatunk a tömegben.

Egy járni épphogy tudó kisgyerek akár a gyermekmedence 20-30 centis vizébe is belefulladhat, főleg, ha a pancsoló tele van ugráló, izgő-mozgó poronttyal. Épp ezért a gyerekmedencébe se engedjük egyedül. Ugyanez vonatkozik a kertben felállított pancsolóra is: itt se hagyjuk felügyelet nélkül az apróságokat, figyelmeztet Dr. Sohr György gyermekorvos.

Vízparton, strandon hasznos lehet a felfújható karúszó is, bár sok gyerek nem tűri magán az eszközt. A kicsiket nem tanácsos napoztatni, de ha esetleg mégis felforrósodna a kis testük a kánikulában, először nedves ruhával törölgessük őket, majd fokozatosan menjünk be velük a vízbe, hogy le tudjanak hűlni, tanácsolja a gyerekorvos. Vízibiciklin, csónakban mindig legyen a gyereken mentőmellény, még akkor is, ha végig az ölünkben ül.

Végül ne felejtsük el, hogy csak strandon vagy kijelölt fürdőhelyen szabad strandolni, ott, ahol adottak a biztonságos feltételek (figyelő- és mentőszolgálat), a bányatavakat és egyéb veszélyes helyeket kerüljük el.

Oszd meg másokkal is!
Mustra