Hétvégi programajánló - szigetek és hidak

Eheti ajánlónk a Dunára összpontosít: a két szigetet és a Lánchidat ajánljuk. Akár felváltva is.

A Lánchíd két végében lesz a Budapesti Búcsú, gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt rengeteg programot kínálva. Idén a Budapesti Búcsú programja a színházművészet köré szerveződik. Szemezgettünk a programból, pár gyereknek-felnőttnek élvezetes darabot: szombaton kettőkor a budai oldalon a Szeleburdi Meseszínháztól Pampalini Afrikábant adja elő, majd öttől a Karaván Família koncert játszik cigányzenét.



A pesti oldalon tizenegytől a Budapesti Utcaszínház a Lúdas Matyival, majd négytől a Kolibri Színház a Macskák társasága című gyerek-musicallel lép fel. Vasárnap a pesti oldalon kicsit nagyobbaknak tizenegytől a Budapesti Utcaszínház Molieretől a Dandin, a megcsúfolt férjet játssza, és mindenkinek nagyon ajánlom az egyik legérdekesebb hazai társulat, a Maladype Akropolisz című darabját: gyönyörű látvány, nagyszerű ötletek, egyedi mozdulatszínház. A Budapesti Búcsú hagyományos záró programja a Budapesti Fesztiválzenekar koncertje. Idén még a szokásosnál is populárisabbra vették a figurát, keringő-est lesz, afféle klasszikus slágerrádióra számítsunk, de legalább várhatóan kiváló előadásban.

A Margitszigeten a Nemzetközi Duna Nap alkalmából 4 állomásos ÉlőDuna hétvége elnevezésű rendezvény-sorozat lesz, melynek első helyszíne 2007. június 29-01 között a margitszigeti Nagyrét, ahol ismeretterjesztő és szórakoztató családi programokkal várják a pihenni vágyókat péntektől vasárnapig, délelőtt 10 órától este 20 óráig. A Duna természetes élővilága iránt érdeklődőket várja az az óriási virtuális akvárium, melynek belsejében a látogatók testközelből, életnagyságban ismerhetik meg a folyó őshonos halait. (Azért gondolom megfogdosni nem kell/lehet őket.) Ott lesz a Magyar Víziközmű Szövetség Infobusza is, melyben a gyerekek-felnőttek többek között a háztartásokban elhasznált víz útjáról, a szennyvíztisztítás folyamatáról tájékozódhatnak.  Mindezeken felül a felnőtteket az ÉlőDuna Napozóban nyugágyakkal, míg a gyermekeket játszóházzal várják, ahol különféle kézműves mesterségeket próbálhatnak ki.

A Hajógyári Szigeten a szokásos Gyereksziget lesz, ezen a hétvégén is számos jó programmal. Ha nagyobb gyerekkel ellátott szülő lennék, én a Bartók Gyermekeknek című művéből készült táncelőadást választanám szombat délben (de mi lesz az ebéddel?) A két felnőtt szereplő egy kisfiú és egy kislány játékát bontja ki, a darabok hangulatát követve élő zongora kísérettel. A gyerekek játékában egyszerű tárgyak - székek, kendők, seprű - épülnek be. Az elmélyült játék, az önfeledt fogócska, a sértődöttség, a kibékülés útján eljutnak a menyasszony és a vőlegény örök hűségéig, és a végén a lakodalmi vigasságig. Ha mégis inkább tele hassal ülnénk a színházba, akkor kettőtől a Nap Színház: A favágó lánya című mesejátékára is kimehetünk. Vasárnap tizenegytől az Artistaképző növendékei mutakoznak be, délután négykor pedig Kaláka koncert lesz.

A víz témájára lesznek izgalmas programok a Marczibányi Téri Művelődési Központ sátrában. Címe: Csak ússzuk meg szárazon! Szent Péter napját lehet majd megöünnepelni, aki a halászok védőszentje. A nap verse Szilágyi Ákos: Pacahal-a (nagyon vicces, különösen a szerző előadásában, aki a látszattal ellentétben komoly ember is.) A nap képe Joan Miró: Éneklő hal című nyomata, ami szintén jól hangzik, nem beszélve a folytatásról, mert a gyerekek Pacalényeket alkothatnak, de ha nagyon szeretnénk, biztos minket is engednek játszani kicsit. A népi vizes játékok, a tengerlabirintus és az esőbot pedig nagyon rejtélyesen hangzik, én megnézném mit takar.

(Most akkor azt hiszitek, víz-fetisiszta vagyok, hogy mindig csak a vízről írok? Hát nem, csak nyár van, de azért ez nem lehet véletlen. Majd megkérdezem az analitikusomat.)

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek