Terméketlenséget okozhat a terhesség alatti dohányzás

A terhesség alatt dohányzó anyák fiúgyermekeinek nagyobb a kockázata, hogy későbbi életük során terméketlenek lesznek - állítja egy új tanulmány. Ennek eredményei szerint minél többet dohányzik az anya terhessége alatt - különösen az utolsó hónapban - annál alacsonyabb lesz gyermekének spermiumszáma felnőtt korában.


A tanulmányban 347, 18 és 21 év közötti férfi spermáját vizsgálták meg, akik részt vettek az „Egészséges Szokások Kettőnkért” elnevezésű vizsgálatban. A tanulmányt az 80-as évek közepén indították, terhes nőket kérdeztek dohányzási szokásaikról és egyéb életviteli adataikról, számol be a MediPress.

A férfiakat aszerint csoportosították, hogy ki voltak-e téve a dohányfüst káros hatásainak méhen belül. A vizsgálatba bevont férfiak közül 99 nem dohányzó nők gyermekeként született. A 248 - méhen belül dohányzásnak kitett – férfi alacsonyabb spermiumszámmal rendelkezett - mutatta ki az elemzés.

A nagyobb mennyiségű dohányfüstnek (19-nél több cigaretta naponta) kitett férfiaknak 19 százalékkal alacsonyabb volt spermatérfogatuk, 38 százalékkal alacsonyabb a teljes spermium számuk és 17 százalékkal alacsonyabb a spermium koncentrációjuk, mint a nem dohányzó anyák gyermekeinek – írja a dániai Aarhus Egyetemi Kórház munkatársa, Cecilia Hrst Ramlau-Hansen és munkacsoportja az eredményeket bemutató közleményben.

A kutatók szerint nem várt eredmény, hogy a herék fejlődési szakaszában bekövetkezett káros hatás rontja a spermiumok képződését - 20 évvel az expozíció után. A nikotin fő lebontási terméke, a kotinin át tud jutni a méhlepényen, és talán képes a vér és a herék közti gátat is átlépni – állítják a kutatók. A dohányzás más komponenseinek is lehet a magzati herékre közvetlen káros hatása.
Oszd meg másokkal is!
Mustra