Gyereknapi vigasságok

Május utolsó hétvégéjén rengeteg izgalmas program várja a kisebb-nagyobb gyerkőcöket a város (úgy is mint Budapest) minden pontján. Gyereknapra tényleg minden kerület bedob mindent, úgyhogy a legtöbb művelődési ház és kerületi összeröffenő hely kínál valami kis vásári mulatságot, bábosokat, gólyalábasokat, népzenét és kézműves foglalkozást. Mi csak pár nagyobb rendezvényt emelünk ki a sok közül. Esőkabát, nagy palack vizek és napszemüveg alapfelszerelés, mert kánikula és nyári zivatarok fognak váltakozni a hétvégén.

A vasútimádó kisgyerekek népes tábora ellátogathat a Vasúttörténeti Parkba, ahova, mint korábban kommentezőink írták, víz és elemózsia szükséges. Játékos minivasútazás lesz 3-14 éveseknek, valamint a szokásos játékok is igénybe vehetőek. (Gőzmozdony vezetés, hajtányozás, mozdony-fordító korongozás, mozdony szimulátor vezetés stb.) Vigyázat, a belélps ugyan ingyenes, de minden más pénzbe kerül!

Aki messzebb is elmerészkedik, annak ajánljuk a Budakeszi Vadaspark hűs lombjai közötti időzést. A téma: Madarak és fák. A gyerekek készíthetnek madarakat tojásformából (ez vajon mi lehet?), fákat gyöngyből. Plusz izgalmas feladatok a kalandparkban (a védett madarak témakörében). Esti izgalmas feladat ezután a kullancsvadászat.

Aki a Margitsziget nevű heringkonzervben töltené a hétvége egy részét, az hasznossá is teheti magát egy kicsit: az Országos Vérellátó Szolgálat szombaton és vasárnap is 10.00-18.00 óra között Családi Véradó Napot szervez a Bringó Várnál (XIII. Hajós Alfréd sétány 2.). Ez a fontos véradó esemény minden évben jelentős mértékben hozzájárul a nyári tartalékképzéséhez.

Az állam sem rest ilyenkor kimutatni családcentrikus foga fehérjét (ó, képzavarok!), és nagy murit rendez a Kossuth téren (na nem olyan rendőrös-tüntetőst, bár idővel az is milyen családias lett). Lesz itt minden: a legkisebbeket babajátszó várja zenesarokkal, készségfejlesztő játékokkal, labdasátorral, csúszdával. A nagyobbak kreatív asztaloknál ismerhetik meg az üvegfestés, az ékszerkészítés vagy az origami rejtelmeit. A hagyományőrző kézműves foglalkozásokon a gyerekek kipróbálhatják a szövés, játékkészítés, agyagozás fortélyait is. Az ősi népi játékok is megelevenednek: a gyerekek kipróbálhatják, hogy mit is jelent pontosan a kanálfutás, a karikahuppanás, rúdtolás vagy a gyűrűdöfés. A Parlamenti játszóháznak idén is elmaradhatatlan része az óriáshomokozó, az aszfaltrajzolás, valamint az arc- és hennafestés.

Ha valaki inkább a Pünkösdre fókuszálna, az pattanjon fel a bringájára vagy a HÉV-re, és irány a Skanzen. Utcaszínházi fesztivál, rengeteg bábos, népzene és kirakodó vásár, népszínművek és a pünkösdi népi hagyományok közös felelevenítése várható.

Kiemelt ajánlatunk az Egyszervolt Gyermeknap, mely a Művészetek Palotája és a Nemzeti Színház közreműködésével zajlik. Kedvencem a Camera Obscura performance, kicsit nagyobb gyerekeknek, ahol egy nagyméretű (100-150m-es) camera obscurát építenek a gyerekekkel közösen, majd a sötétben együtt teszik láthatóvá a külvilág képét füstre, vászonra vetítve, amit végül digitális fényképezőgéppel rögzítenek. No meg a Baltazár Színház előadása, a Repülési engedély angyaloknak 15:30-kor, aki még nem látta, annak szinte kötelező.

Persze lett itt is Árgyélus királyfi, játszóház és akadályverseny, koncert, táncház, logikai verseny, színház, vers és mese – a változatos programban, valószínűleg mindenki talál magának és gyermekeinek tetszőt. Vigyázat, a díszkő-pázsit placcon emlékeim szerint egy szál árnyék nem találtatik: legfeljebb a légkondis épületekbe menekülhetünk, de a napszúrűst megelőző felszerelés azért legyen velünk. No meg az Erő.

Oszd meg másokkal is!

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek