Szépségtippek kismamáknak

Amikor kiderül, hogy gyereket vár, akármennyire is boldogan várja a kisbaba érkezését, valószínűleg minden nő megretten kissé a testére váró változásoktól. Én is így voltam ezzel: bár büszkén simogattam növekvő pocakomat, közben irigykedve bámultam a citylight poszteren lengőbordáikat mutogató modelleket.


Nos, az oké, hogy táplálékot kell biztosítanom a növekvő porontynak, de vajon sportolhatok-e? Mit vegyek fel, hogy ne úgy nézzek ki, mint egy hasvízkóros díszmárna? Mondjak le a masszázsról és az illatos fürdőolajokról? A terhes életstílussal járó hasonló kérdésekre ad választ Melanie Sykes most magyarul is kiadott könyve, A gyönyörű kismama.



A népszerű brit fotómodell és tévés műsorvezető saját tapasztalatait osztja meg az olvasókkal, persze ebben segít neki egy társszerző, egy stylist, egy sminkes, és még sokan mások is. Sykes második terhessége alatt nemcsak majdnem végig dolgozott, de egyedül látta el két és fél éves fiát is, mivel férje külföldön volt.

A könyv két részre oszlik: a terhességre és a szülés utáni időszakra. Mindkét részben leírja, milyen testi és érzelmi változásokra számíthatunk, hogyan táplálkozzunk, milyen öltözködési fogásokat, sminktippeket és fitneszgyakorlatokat érdemes kipróbálni. Mindezt Sykes önironikus naplóbejegyzései teszik személyessé és szórakoztatóvá.

Ezt a könyvet én még az Amazonról rendeltem meg, aztán heteket töltöttem azzal, hogy kinyomozzam, vajon a benne részletezett remek szolgáltatások - például a kismamamasszázs - elérhetők-e itthon. Nos több helyen is találtam ilyesmit, de mindenhol tíz-tizenkét ezer forintba kerül.

A magyar kiadás szerkesztői is igyekeztek összegyűjteni a terhesek számára itthon kínált termékeket és szolgáltatásokat. Igaz, úgy tűnt, kezüket a marketinges vezette: a könyv ugyanis tele van magyar hirdetésekkel, és bizony, a hirdetők a listába is betették a lábukat. Némelyek még színes keretet is kiharcoltak maguknak, amit az Expresszben felár ellenében tesznek az apróhirdetések köré.

A fizetett tartalom és a szerkesztett tartalom összekeveredése mellett a magyarítás szomorú hozadéka az is, hogy elcsúfult a kiadvány. A tiritarka, jobbára a nyolcvanas éveket idézően randa hirdetések, valamint a magyar tervező által rondára átdizájnolt borító ugyanis elrontja a kötet amúgy elegáns megjelenését.

Melanie Sykes & Hilary Boyd: A gyönyörű kismama
Partvonal Könyvkiadó, 2007.
235 oldal, 3790 forint
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek